جهان پهلوانا صفای تو باد

راستین آنلاین:هفدهم دی ماه سالگرد فقدان جهان پهلوان غلامرضاتختی است  .

  اسطوره ای برخاسته از میان  توده های  مردم کوچه و بازار که بامردم زیست و از آنان راه و رسم چگونه زیستن را آموخت . تختی چکیده یک دوران پر افت وخیز نسلی است که سیاست و آرمانخواهی و شکست ملی  و سلطه استبداد را با تمام وجودش حس و لمس کرده بود  .

 او در برابر قدرت خم نشدو جذابیت ها و پیشنهادها و موقعیتهای  وسوسه گرانه هرگز او را  وسوسه نکرد .  به قول داریوش عاشوری  محقق و پژوهشگر خوشنام معاصر  " زنده یاد غلامرضاتختی آخرین چراغ سنت پهلوانی ما بود که با مرگش به مردن این چراغ قطعیت وصراحت معنا بخشید ".

  رمز و راز ماندگاری اش در روش و منش و مردم گرایی وظلم ستیزی و عدالت خواهی ومیهن پرستی او نهفته است که همواره الهام بخش میدان ورزش و فراتر از آن بوده و خواهد بود .مرحوم سیاوش کسرایی شاعر پرشور  مردمی در وصف جهان پهلوان تختی شعر زیبا و حماسی "جهان پهلوانا صفای تو باد" را سروده که در زمان سرایش  تاثیر مطلوبی بر افکار عمومی گذاشت .این شعر در واقع تفسیر و ستایش  روش و  منش  پهلوانانه و خردمندانه اسطوره  و بیان تجربه ای از تاریخ اسطوره ای  تا تاریخ معاصر برای باشندگان است  .

 آن گروه از روشنفکران و دست اندرکاران ورزش  و فراتر از آن که به مضمون و نصایح و پیش بینی ها و  اشارات خردمندانه ی شاعر توجه کردند نکات ارزشمند را دریافته  و در روشهای کاری  و عملی خود به کارگرفتند و البته ثمره آن را که مقبولیت اجتماعی و کسب  وجدانی آرام بود  دیدند  .

 زنده یاد  کسرایی در قطعه پایانی شعر هشدار و درسی را یادآور شده است که در نوع خود  گمشده رفتار و منش فردی و اجتماعی  جامعه ماست . همان گمشده ای که امروز نیز باید با چراغ به دنبال آن گشت : "که مردی نه در تندی تیشه است   که در پاکی جان و اندیشه است ." پاکی جان و اندیشه !!." وقتی اخبار و گزارشهای مربوط به  رفتارها و روابط و مناسبات  فردی و اجتماعی بسیاری  افراد مسئول و غیر مسئول  در عرصه های مختلف و از جمله در حوزه ورزش می نگری و به میزان وآمار تخلفات و زد و بندها و انواع فسادها ی بی سابقه و لرزاننده  در ساختار مدیریتی کشور خیره میشوی بهتر و بیشتر به  مفهوم و ضرورت " پاکی جان و اندیشه"  پی برده  و نیاز آن احساس می شود.  اسطوره  با منش و کردار ماندگارش از آنسوی سالهای صداقت و مردمداری و جوانمردی و عیاری ومنش پهلوانی اش با ما سخن می گویدوشاعر با بغضی در گلو همگان را به خواندن آن پیامهای روشن که مرز خیال را در نوردیده و هر روز تازگی و تذکر و تشر آن را چشم در چشم خواهندگان و خوانندگانش نشان میدهد . این چه "رویا و خواستنی هایی"  بودکه دیگرانش  برای کسب آن با شتابی بی سابقه به سمت دره های سقوط حرکت کردند؟!  "پروازی" از اوج ادعا تا حضیض سقوط و ذلت و بدنامی  !!   آیا روح آن  دو بزرگوار که یکی در قامت اسطوره پهلوانی ظهور کرد و دیگری میهن پرستی آرمانخواه و مردم گرا بود  جان ها ووجدانهای کنونی را به پاکی جان و اندیشه رهنمون خواهد کرد و جامعه از درون این همه   پلشتی وتندخویی و تنش  به تفاهم و رستگاری خواهد رسید  ؟

باید منتظر ماند و دید که بزرگان و راهبران ورهروانشان در کدام آینه به دیدن خویش خواهند نشست و بر کدام عهد و خواسته    صرار و اقدام  خواهند کرد؟  روحشان شاد ویادشان گرامی  که شرف و عزت و تعهدرا همراه با میهن پرستی و مردمگرایی و  عدالت خواهی و راست کرداری در زندگی و عمل اجتماعی  معنی کردند و برای ما به یاد گار گذاشتند . " جهان پهلوانا صفای تو باد  دل مهر ورزان سرای تو باد..."  اینگونه است که آدمی با عمل و اندیشه مترقی  خویش در حافظه ها باقی می ماند و نقشی از محبوبیت و مقبولیت  بر صحیفه روزگار میزند.  

  جهان یادگار است و ما رفتنی    به گیتی نماند به جز گفتنی.                             

انتهای پیام /  عبدالکاظم دریساوی-روزنامه نگار
1235 کلیک ها  سه شنبه, 17 دی 1398 00:57
این مورد را ارزیابی کنید
(3 رای‌ها)

نظر دادن

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «راستین آنلاین» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بالا