زمزمههایی که جدا از شایعاتی پیرامون شرط گذاری بزرگان احزاب و تشکلهای اصولگرای این شهر برای همقسم شدن راهیافتگان به صحن شورا در انتخاب «سرهنگ» بهعنوان شهردارشیراز،
احتمال را تقویت میکرد که علیرضا پاکفطرت باید با صندلی شهرداری شیراز خداحافظی کند.
اما ناگهان بازی تغییر کرد و فرمانداری که مزه استانداری را دریکی از اقتصادیترین استانهای کشور چشیده بود از رقابت با پاکفطرت انصراف داد تا بازهم بازار شایعه پیرامون وی و علت انصرافش داغ شود.
درحالیکه به نظر میرسید پاکفطرت نمیتواند با شورای چهارم بهراحتی شورای سوم باشد اما هرچه زمان به جلو میرفت شیب تصمیمات در شهرداری شیراز به سمت جریان حاکم بر شورا تندتر میشد تا برخی به این تحلیل برسند که شهردار به سمت راست غش کرده است. تحلیلی که پاکفطرت بارها سعی کرد زیر سنگینی این اتهام شانه خالی کند و خود را یک شهردار غیرسیاسی معرفی کند.
ادعایی که در روز معارفه اعضای جدید شورای اسلامی شهر شیراز نیز به آن اشاره کرد. همان روزی که بدهیها و مطالبات شهرداری شیراز نیز سخن گفت.
سخنانی که به مذاق رئیس سنی شورای پنجم خوش نیامد و عبدالرزاق موسوی را وادار کرد استراتژی شورای پنجمیها را برای عموم بازگو کند.
موسوی از عزم اعضای جدید شورا برای بررسی مصوبات، قراردادها و اسناد مالی شورا و شهرداری سخن گفت تا از همان ابتدا اذهان را برای یک سری کُرکُری خوانی سیاسی آماده کند.
چراغ اول را اسکندرپور روشن کرد
اما کمتر از چند ماه زمان لازم بود تا شهردار جدید شیراز در خصوص مسائل مالی شهرداری شیراز لب به خن بگشاید. سخنانی که به اعتقاد بسیاری، ترجمه عامیانه آن تنها یک جمله سهکلمهای بود.
«شهرداری ورشکسته است»!
اسکندرپور تلویحاً مدیریت نیروی انسانی و مالی شهرداری درادوارگذشته را موردنقد قرارداد و افزود: شهرداری شیرازی 384 میلییاردتومان به پیمانکاران بدهکار است که طلب 1816 نفر از افراد ارقامی زیر 50 میلیون تومان است.
وی طلب این عده از شهرداری را حدود 21 میلیارد و ششصدمیلیون تومان اعلام کرد.
شهردارشیراز در بخش دیگری از صحبتهایش از حجیم شدن بدنه شهرداری شیرازدرسالهای گذشته انتقاد کرد و بابیان اینکه در حال حاضر به ازاي هر پست سازمانی در شهرداری 4 نیروی انسانی وجود دارد افزود: افزایش 3 هزار نیروی انسانی در چند سال گذشته به بدنه شهرداری یعنی افزایش ماهیانه 10 میلیارد تومان هزینه جاری برای شهرداری شیراز!
اسکندرپور با ارائه آمار دقیقی از هزینههایی که شهرداری شیراز ملزم به انجام آنهاست و با اشاره به 3 هزار میلیارد تومان تعهدات شهرداری در قالب اوراق مشارکت، تسهیلات بانکی، بدهی به پیمانکاران و شهروندان گفت: در چنین شرایطی استقبال از سرمایهگذار برای شهرداری شیراز یک انتخاب نیست بلکه یک الزام است.
ما هستیم، کمکتان میکنیم، نترسید
همین صحبتهای اسکندرپور کافی بود تا یکی از اعضای شورای چهارم که این روزها سعی میکند حضور خود را در فضای مجازی پررنگ کند از خود واکنش نشان دهد و با ادبیات منحصربهفرد خود از آمادگی او همفکرانش برای کمک به شهردار سخن بگوید.
هاجری که صحبتهای اسکندرپور در خصوص وضعیت مالی شهرداری شیراز را «عجزولابه شهردارشیراز از رکود درآمدهای شهرداری و بدهی مانده پیمانکاران» تعبیر کرده بود گفت: «علیرغم اینکه با نظر و تدبیر استاندار سابق فارس میزان بدهی و طلب شهرداری مشخص و مکتوب در جلسه نهایی تودیع و معارفه شورای قدیم و جدید رسماً اعلامشده که نزدیک به دو برابر بدهیها، شهرداری با مشخصات کامل طلب مالی داشته که اعلام و لیست شده تا نگویند ما خزانه خالی شهر را تحویل گرفتیم. اسناد مکاتبات مربوط به بدهی و طلب شهرداری در شورا و شهرداری و استانداری فارس ثبت و موجود است.»
وی ادامه داد: «شهردار سابق و یکی از شهرداران اسبق شیراز که دانشمند اقتصاد شهری است و سه نفر از زبدگان حوزه عمران و آبادی و باتجربه شورای چهارم اعلام آمادگی نمودهاند تا برای بیرون رفت از وضع موجود، تحقق بودجه سال 96، جمعآوری مطالبات، درآمدهای ثابت و پایدار و شیوه تهاتر با پیمانکاران کوچک و بزرگ و اولویتبندی پروژههای نیمهتمام به عزیزان شورا و شهرداری مشاوره داده، آنها را راهنمایی کنند. منافع و مصلحت شهر اقتضا میکند خود را از مشاوره دلسوزانه آنها محروم نکنند.»
اما ظاهراً هاجری زمانی که از سوی شهرداری و شورا پاسخی دریافت نکرد، دامنه ادبیات محاورهایاش در نگارش راکمی گستردهتر کرد و با خطونشان کشیدن برای استاندار سابق از واژههایی نظیر گرمابه، فلفل، کوتوله و... استفاده کرد تا قبل از هر چیز خاطرات حمایتهای بیچون چرایش از رئیسجمهوری که پای ادبیات محاورهای را به فضای سیاسی کشور باز کرد در اذهان بازسازی شود.
چراغ انداختن در تاریکخانه به معنای ناتوانی نیست
اما صحبتهای این عضو شورای شهر در دور چهارم از سوی پنجمیها بیپاسخ نماند.
نائب رئیس شورای پنجم شهر شیراز در پاسخ به صحبتهای هاجری چراغ افکندن به تاریکخانه عملکرد شورا و شهرداری در دوره قبل و شفافسازی شهردار کنونی شیراز در مورد حجم بدهیهایِ پیشین را به معنای ناتوانی در حل مشکلات ندانست و گفت: اخیراً یکی از اعضای شورای چهارم شهر شیراز گزارش ارائهشده به پیشگاه مردم، توسط شهردار محترم در خصوص وضعیت مالی شهرداری را بهمثابه عجز و ناتوانی تعبیر کرده و چگونه بیش از ۷۰ درصد از املاک و داراییهای شهرداری را در یک دوره ۴ ساله یا فروخته و یا هبه کردهاید، آیا این تاراج شهر نیست؟
ابراهیم صبوری که در نطق پیش از دستور جلسه علنی روز دوم بهمنماه سخن میگفت خطاب به هاجری افزود: بیش از ۳۰۰۰ میلیارد تومان بدهی در قالب اوراق مشارکت و LC و... با سودهای نجومی بالای ۲۰ درصد، تنها در ۴ سال برای شهرداری به بار آوردهاید، حالا هزینه کردن از جیب مردم را درآمدزایی توصیف میکنید؟
وی ادامه داد: بیش از ۵/۳ میلیون مترمربع تراکم را پیشفروش کرده و حتی پروانهای برای آن صادر نکردهاید و مشخص نیست پول آن را در کجا هزینه کردهاید. چگونه میخواهید برای درآمد ایجاد کنید شما که تنها ایجاد هزینه را خوب بلدید.
صبوری در ادامه از واژهای جدید پردهبرداری کرد و با متهم کردن هاجری و همفکرانش در شورای قبل به «آینده فروشی شهر» افزود: در ۴ سال گذشته، ۲ سال آینده شهر را پیشفروش کردهاید، این بار میخواهید شهر را برای چند سال دیگر به حراج بگذارید؟
وی ادامه داد: «بیش از ۲۴۰ قطعه زمین را در یک دوره ۴ ساله به هرکسی که خواستید هبه کردید. از ۱۰۰۰ مترمربع تا ۳۰۰۰۰۰ مترمربع. بازهم همینگونه میخواهید از شهر حفاظت کرده و درآمد ایجاد کنید؟ معلوم است مبسوط الید بودن برای فروختن و به حراج گذاشتن شهر برایتان خاطرات روزهای خوشی را به ذهن متبادر میکند.»
نایبرئیس شورای پنجم روند استخدامهای گسترده شهرداری در دور قبل را هم از انتقادات خود بینصیب نگذاشت و گفت: در شهرداری که تنها ظرفیت ۶ الی ۷ هزار نیرو را دارد تنها در چهار سال، کارکنان را به حدود ۱۲ هزار نیروی عمدتاً غیر کارشناس و ناکارآمد افزایش دادهاید؛ یعنی در یک دوره چهارساله کارکنان را دو برابر کردهاید. این یعنی دو برابر شدن هزینه جاری شهرداری از جیب مردم. امروز مردم باید بدانند هزینه شاغل شدن چه کسانی را میدهند.
شهردار سابق هم صادق نبود
صبوری در ادامه نطق خود علیرضا پاکفطرت را هم به مطرح کردن ادعایی خلاف واقع متهم کرد گفت: «شهردار پیشین شیراز در جلسه تودیع خود، ادعای خلاف واقعی را مطرح کرد که امروز ما و مردم منتظریم ایشان پاسخگویِ آن ادعا باشند. ایشان گفتند تنها ۱۰۰۰ میلیارد تومان بدهی برای شهرداری باقی گذاشتهاند درحالیکه امروز بررسیها نشان میدهد ۳۰۰۰ میلیارد تومان بدهی باقیمانده آن دوران مبهم و تاریک است و نیز مدعی شده بودند که بیش ۴۰۰۰ میلیارد تومان املاک در شهرداری برای تهاتر با بدهیها باقیمانده که این هم نادرست است و امروز با حسابوکتاب کارشناسان و مدیران منصوب خودشان فقط ۲۸۰۰ میلیارد تومان است که به گمان ما این عدد هم غیرواقعی است و مجموع قیمت املاک باقیمانده کمتر است زیرا بسیاری از قیمتهای کارشناسی بالاتر از قیمت میدانی هست.»
وی با طرح این موضوع که شهردار سابق بعد از ایجاد اینهمه بدهی هنوز هم مدعی است که باید رویه گذشته ادامه یابد افزود: پاکفطرت باید پاسخگوی پروژههای غیراصولی و غیرضروری خود باشند.
صبوری گفت: وقتی پلی میسازند با صرف صدها میلیارد هزینه و ایجاد پروپاگاندای رسانهای که بزرگترین پل کابلی را ساختهام اما بعد از رفتنشان مشخص میشود کابلها و برج اصلی پل که با صرف هزینه گزاف ایجادشده کاملاً نمایشی است و پل بر روی پایه ساختهشده است. ایشان نهتنها در گفتار صادق نبوده است بلکه در عملکرد هم منافع شهروندان را پاسداری نکردهاند.
با اتفاقاتی که در چند روز گذشته در حوزه شورای و شهرداری شیراز به وقوع پیوسته است به نظرمیرسد باید منتظر واکنشهای دیگری نیز پیرامون عملکرد مالی شورای چهارم و شهردار منتخب آن باشیم. واکنشهایی که قطعاً افکار عمومی را دررسیدن به واقعیت موضوع و حقانیت ادعای هرکدام از طرفین این کُرکُری خوانی کمک خواهد کرد.