کاهش فساد و شبکههای اجتماعی
کارنامه دولت در بحث گسترش و تجهیز زیرساختهای اینترنت و فضای مجازی با توجه ارزیابی کلی کارنامه قابل قبولی است و همینامر موجب شده که دسترسی شهروندان به اینترنت را افزایش یابد. دسترسی شهروندان به اینترنت موجب شده که آنها تبدیل به ناظران فعال شوند و گزارشات خود از تخلفات ادارای را به سهولت در اختیار رسانه، سازمان و نهادهای دولتی قرار دهند و همین امر یکی از عوامل کاهش فساد میتواند باشد، همچنین مدیر و کارمندان سازمان، نهاد و موسسات میدانند تمامی اقدامات و حرکات آنها زیر ذرهبین مراجعین قرار دارد.
کسب و کار و شبکههای اجتماعی
در سالهای اخیر میتوان گفت که کسب و کار جوانان در شبکههای اجتماعی به نحو چشمگیری افزایش پیدا کرده است و یکی از دلایل آن تقویت زیرساختهای اینترنت در ایران بوده است. دولت و مجلس با حمایت و جلوگیری از فیلتر شبکههای اجتماعی میتوانند به رشد کسب و کار در شبکههای اجتماعی کمک کنند، هرچند شبکههای اجتماعی گاهی مخاطراتی را نیز به همراه داشتند اما مزایای آنها جهت رونق کسب و کار جوانان بسیار بیشتر بوده است.
ضمن اینکه تنها جوانان از شبکههای اجتماعی جهت کسب و کار استفاده نمیکنند و موسسات، سازمانها و فروشندگان خصوصی جهت معرفی کالاهای خود از شبکههای اجتماعی جهت تبلیغات بهره میبرند و تعداد زیادی به صورت مستقیم و غیرمستقیم مشغول کسب درآمد از شبکههای اجتماعی هستند.
دیپلماسی و شبکههای اجتماعی
بدون تردید میتوان گفت شبکههای اجتماعی در موضوعات دیپلماتیک به کمک دولت آمدند و نقش مهمی را ایفا کردند. نقش شبکههای اجتماعی تنها به موضوعات بینالملل معطوف نمیشود و بسیاری از نمایندگان مجلس، شورایشهر، وزیران و فعالین سیاسی در این حوزه به بیان نظرات، گفت و گو و عملکرد خود میپردازند. یکی از مهمترین شبکههای اجتماعی در عرصه دیپلماسی توییتر است که بسیاری از سیاستمداران برای برقراری ارتباط با مخاطبین خود یا بیان نظرات خود استفاده میکنند.
این شبکهاجتماعی با وجود اینکه فیلتر است، اما توانسته کمک بسیار زیادی در اطلاعرسانی و شفافسازی در مورد فساد سازمان و مقامات ایفا کند. همچنین محل ارتباطی میان روزنامهنگاران، فعالین سیاسی و شهروندان با مقامات کشور و بلعکس است.
حوادث و شبکههای اجتماعی
در حوادث و بحرانهایی که دولت در سالهای اخیر با آنها روبرو بوده شبکههای اجتماعی هم تاثیرات منفی و مثبت بسیاری داشتند در زمان زلزله کرمانشاه یکی از تاثیرگذارترین عوامل در امداد و کمکرسانی همگانی به زلزلهزدگان شبکههای اجتماعی بودند و شهروندان به وسیله همین شبکههای اجتماعی در نقش ناظران و گزارشگر عمل میکردند و اخبار مناطق زلزلهزده را اطلاعرسانی میکردند.
البته گاهی کاربران شبکههای اجتماعی برای انتقال اخبار، خود آنها تبدیل به بحران میشوند. یکی از نمونههایی که در سالهای اخیر شاهد آن بودیم حادثه پلاسکو است که کاربران شبکههای اجتماعی برای اینکه بتوانند عکس و فیلمهای بیشتر تهیه کنند تبدیل به یکی از عوامل بحرانزا در حادثه پلاسکو شدند که موجب شدند عملکرد نیروهای امدادرسانی با تاخیر و مشکلات روبرو شود.
فرصت و تهدید
گسترش و رفع فیلتر شبکههای اجتماعی را میتوان هم فرصت و تهدید دانست، هرچند که فرصتهای موجود در شبکههای اجتماعی به مراتب بیشتر از تهدیدات آن است. لزوم آموزش و آگاهی به کاربران شبکههای اجتماعی یکی از ضرورتهایی است که تنها وظیفه دولت نیست و سازمانهای مردم نهاد و رسانهها میتوانند به این موضوع کمک کنند.
وجود رسانههایی که به انتشار اخبار کذب و غیرواقعی دامن میزنند یکی از تهدیداتی است که مقامات کشور بارها به آن اشاره کردند، برای مقابله با چنین رسانههایی به جای فیلتر شبکههای اجتماعی باید به مقابله با آنها پرداخت و دولت و نهادهای نظارتی میتوانند با حمایت از رسانههای داخلی به اطلاعرسانی و آگاهی دقیق مردم کمک کنند و هر تهدید ناچیزی را تبدیل به فرصتهای تاثیرگذار کنند.
با ایجاد یک فضای امن و مطمئن جهت استفاده از شبکههای اجتماعی میتوان تهدیدات موجود در فضای مجازی را به فرصت تبدیل کرد و از آنها در جهت مثبت بهره برداری کرد.
یکی از نگرانیهای مقامات مسئول که اقدام به فیلتر شبکههای اجتماعی یا پیامرسانها میکنند وجود تهدیدات است، هرچند از همین شبکههای اجتماعی میتوان در راستای آگاهی و اطلاعرسانی شهروندان استفاده کرد و هر تهدیدی را به فرصتی تاثیرگذار تبدیل کرد.
اهمیت و تاثیرگذاری شبکههای اجتماعی
در یک دهه گذشته شبکههای اجتماعی در سراسر دنیا رشد چشمگیری را داشتند و همین امر تاثیرگذاری آنها در تحولات و اتفاقات را به سرعت افزایش داده است؛ با توجه به همین رشد جهانی در ایران هم اهمیت و تاثیرگذاری شبکهّهای اجتماعی به سرعت افزایش یافته است.امروزه شبکههای اجتماعی تنها برای ارتباط بین افراد مورد استفاده قرار نمیگیرند بلکه آنها در اقتصاد، سیاست و آموزش تاثیرگذار هستند و میتوانند تحولات و اتفاقات را جهتدهی کنند.
منتشرشده در
یادداشت
برچسبها
- شبکه های اجتماعی
- فیلترینگ
نظر دادن
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «راستین آنلاین» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.