با توجه به محدودیت ماندگاری شیرهای پاستوریزه، تکنولوژی ESL بـه عنـوان تـامين كننـده خواسته مصرف كنندگان در کشورهای توسعه یافته و صنعتی مطرح مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع شیرهای ESL یا فراپاستوریزه هم از نظر تازگی تا آخرین روز مصرف و هم از نظر طعم و کیفیت نسبت به شـير پاسـتوريزه معمولی برتری های محسوسی دارند که طی چند سال اخیر نظر بسیاری از مصرف کنندگان را به سمت خود جلب نموده اند.
فرایند فراپاستوریزه یا ESL چیست؟
در فرایند فراپاستوریزه یا ESL، شير را در دماي 138تا 125 درجه سانتيگراد به مدت 4تا 2 ثانيـه حـرارت می دهند و سپس تا كمتر از 7 درجه سانتي گراد خنك مينمایند. البته در این فرایند کیفیت شیر ورودی بسیار حائز اهمیت میباشد به طوری که شیر بیکیفیت به محض ورود به دستگاهESL دچار بریدگی میشود. باید توجه داشت که هر شیر سفید رنگی را نمی توان به عنوان شیر باکیفیت اطلاق کرد. شیر با کیفیت به شیری اطلاق میگردد که از زمان دوشیدن آن از دام، کمتر از 12 ساعت گذشته باشد و مقاومت پروتئینی بالایی داشته باشد. علاوه بر این ها تمام استانداردهای کیفی دیگر شیر طی آزمایش های روزانه در تولید محصولات ESL رامک با دقت و حساسیت ویژه ای تحت کنترل و نظارت قرار دارد.
شرکت فراوردههای لبنی رامک به عنوان اولین دارنده تکنولوژی ESL، خانواده شیر فراپاستوریزه یا همانESLرا در نمونه های پرچرب و نیم چرب یک لیتری و شیرهای طعمدار تک نفره روانه بازار کرده است .
محصولات فراپاستوریزه یا ESL هم اکنون در بازار کشورهایی نظیر آلمان، ایتالیا، استرالیا و سایر کشورهای صنعتی طرفداران زیادی دارد ، توجه به بهداشت و نگهداری بهینه شیر و ماندگاری بالا از جمله مزیت هایی است که موجب شده مصرف کنندگان در کشورهای صنعتی رویکردی ویژه به این نوع محصول داشته باشند .
کارشناس ارشد صنایع غذایی نیز با تاکید بر اینکه كـلسيم موجود در شیر در مقابل فرايند آلودگي مجدد آسيب پذير است و از این رو مدت نگهداري شیر پاستوریزه معمولی محدود است، اظهار داشت : توليد شير ESL راه حلي براي افزایش مدت نگهداري شير پاستوريزه است و نکته حائز اهمیت اینکه شیرفراپاستوریزه یا ESL خوشمزهتر از شیرهای پاستوریزه عادی است زیرا كيفيت شـير خـام ورودی، فرايند فراپاستوریزه، بسته بندی و حفظ زنجیره سرمایش تا رسیدن به مصرف کننده نهایی در تولید این محصول با دقت و نظارت کامل رعایت می شود .
مهدی بهبود ادامه داد : كيفيت شـير خـام ورودی ، آزمایش های سختگیرانه در شرکت های معتبری نظیر رامک در تولید محصول فراپاستوریزه یا ESL،موجب شده که ضمن توقف فعالیت میکروارگانیسمهای غیرضروری برای بدن، طعم و غلظت شیر را تا آخرین روز مصرف خوشمزهتر و تازهتر از شیرهای پاستوریزه موجود در بازار نگه دارد .از این رو مصرف این نوع شیر به دلیل کیفیت بالای شیر ورودی و استفاده از تکنولوژی فراپاستوریزه یا ESL ، طعم واقعی شیر را برای مصرف کنندگان به همراه آورده است.
این کارشناس ارشد صنایع غذایی تاکید کرد : شير ESL جزو شيرهاي پاستوريزه طبقه بندي شده است و بايد در دماي يخچال نگهداري شود و بسته به كيفيت شير خام، نوع فرايند و شـرايط بسـته بنـدي ونگهـداري، زمان ماندگاري آن از حدود 10 روز تا بيشتر از 45 روز افزايش يافته است.