سیدمحمدعلی افشانی که در ابتدای روی کارآمدن شورای اصلاح طلب پنجم شهر تهران درمیان نام هایی بزرگ به یکی از کاندیداهای جدی این پست تبدیل شده بود با استعفاء نجفی، اینبار و به فاصله چند ماه با کسب 19 رای از 21 رای ممکن شورای اسلامی شهر تهران توسط اعضای این شورا به عنوان شهردارمنتخب معرفی شد تا به اعتقاد برخی تحلیلگران معادلات سیاسی روی کاغذ غلط از آب درآید.
افشانی سیاستمدار اصلاح طلب، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی و استاندار فارس در دولت یازدهم است. وی معاون سابق وزیر آموزش و پرورش و رئیس سابق سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور بوده است. در سابقه افشانی معاونت استانداری استانهای کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و سمنان نیز به چشم میخورد.
وی همچنین در هشتم خردادماه سال ۱۳۸۴ نشان دولتی «درجه دوم سازندگی» از رئیس دولت اصلاحات دریافت کرد. او در سال ۱۳۹۲ گزینه استانداری خوزستان بود، اما عبدالحسن مقتدایی استاندار خوزستان شد.
استاندار شدن افشانی و تهدید به استعفای نمایندگان مجلس
یکی ازاتفاقات جالب توجه زندگی سیاسی افشانی مربوط به معرفی وی به عنوان استاندار فارس است. زمانیکه قرار شد افشانی که پس از سیدمحمداحمدی ساکن مهمترین اتاق ساختمان شش طبقه حاشیه میدان امام حسین (ع)شیراز شود، روی اکثریت مطلق 18 کرسی نمایندگان مردم فارس در بهارستان را نمایندگان اصولگرای فارس نشسته بودند و انتخاب فردی که با صراحت خود را یک اصلاح طلب معرفی می کرد کمی سخت و غیر قابل تحمل بود.
اتفاقی که به استعفای دسته جمعی هر 18 نماینده مردم فارس از نمایندگی مجلس شد.
رحیم زارع، نماینده مردم آباده درآن زمان هدف از این استعفای دستهجمعی را اعتراض به عملکرد وزیر کشور در تعیین استاندار جدید استان فارس اعلام کرد.
زارع با بیان اینکه وزیر کشور بدون مشورت امام جمعه، اعضای مجلس خبرگان و نمایندگان مجلس، استاندار جدید فارس را منصوب کرده است، افزود: به علت این اقدام، 18 نماینده استان فارس با استعفا از نمایندگی، صحن علنی مجلس را ترک کردند.
وی همچنین گفت: طرح استیضاح وزیر کشور نیز از سوی این نمایندگان به هیاترئیسه مجلس تقدیم شده است. طرحی که هیچ گاه از تریبون مجلس حتی اعلام وصول هم نشد.
همچنین نبیالله احمدی از دیگر نمایندگان استان فارس با اشاره به طرح استعفای نمایندگان این استان گفت: عملکرد وزارت کشور در نحوه معرفی دو گزینه برای تصدی استانداری فارس، علت این استعفاست. وی افزود: وزیر کشور در جلسه رای اعتماد وعده داد استانداران را با هماهنگی نمایندگان، ائمه جمعه و امامان جماعت استانها انتخاب خواهد کرد؛ ولی این روال در جریان معرفی استاندار جدید فارس عملی نشد.
نوذر شفیعی، نماینده وقت مردم ممسنی در مجلس نیز در تشریح جزئیات استعفای نمایندگان استان فارس، گفت: طبق توافق قبلی قرار بود طی هماهنگی میان وزارت کشور، مجمع نمایندگان استان فارس و روحانیون این استان، استاندار انتخاب و معرفی شود.
وی خاطرنشان کرد: بهرغم این توافق، در معرفی استاندار فارس توجهی به صحبتهای گذشته نشد و بدون مشورت با نمایندگان استان، فرد مورد نظر وزارت کشور برای استانداری فارس معرفی شد.
شفیعی همچنین گفت: استعفای نمایندگان برای ابراز مخالفت صورت گرفت و طبیعتا به مجلس برمیگردیم.
گرچه دامنه ی این استعفای نمادین به جلسه معارفه افشانی نیز کشیده شد و مخالفان چند تن ازنمایندگان وقت مردم فارس در مجلس شورای اسلامی دراین مراسم را وادار به واکنش هایی خاص کرد، اما ازهمان ابتدا به نظر رسید که قرار است افشانی فارغ این هیاهو ها به مسائل مهم تری بپردازد.
اما دوره استانداری افشانی در فارس هم همچون چند استاندار پیشین این استان به درازا نکشید و این سیاستمدار 57 ساله با بجای گذاشتن کارنامه ای قابل قبول در حوزه سیاسی و عمرانی شیراز را به مقصد میدان فاطمی تهران و با هدف نشستن روی صندلی معاونت عمرانی وزارت کشور ترک کرد.
درنهایت افشانی که درسبد اعضای شورای اسلامی شهر تهران یکی از دو گزینه نهایی رفتن به بهشت بود دررقابت با سمیعالله حسینی مکارم 58 ساله، توانست اعتماد 19 نفر از 21 نفر اعضای این شورا را به دست آورد و برای 4 سال ساکن بهشت شود.
بررسی سوابق افشانی گرچه نمایانگرسیر صعودی محسوس در مسئولیت هایی است که به وی واگذارشده است، اما به نظر می رسد پس از سالها شهرداری تهران شهرداری را به خود دیده است که شاید به هیچ عنوان به رئیس جمهور شدن فکر نمی کند.
شهرداری که در کنار توان اجرایی درحوزه عمرانی، وسعت مطالعات نظری اش از او یک شخصیت فرهنگی نیز ساخته است.
حال باید اندکی منتظر ماند و دید که آیا افشانی که برخی از او به عنوان یک مدیر مقتدر یادمی کنند می تواند با برنامه خود که براساس مشارکت شهروندان ترسیم شده شهرداری تهران را ازحاشیه های موجود خارج کند یا خیر!