ماجرای نامگذاری روز شیراز چه بود ؟
ماجرای نامگذاری روز شیراز به چندین سال پیش بر می گردد ،در آغاز دهه 80 بود که شورای شهر پیشنهاد نامگذاری روز شیراز را داد که همین موضوع باعث شد این پیشنهاد در مجلس مطرح و به تصویب برسد.
بعد از تصویب این طرح روز 15 اردیبهشت به عنوان روز شیراز نامگذاری شد و برای اولین بار بود که یکی از شهر های ایران به صورت رسمی برای خود صاحب روز شد.
هدف از برگزاری روز شیراز
معرفی جاذبه های فرهنگی ، هنری ، ادبی ، تاریخی و همین طور سنت ها از جمله اداب و رسوم از اهداف برگزاری روز شیراز طی این چند سال است.
همچنین قبل از وجود شرایط فعلی ( بیماری منحوس کرونا ) برنامه های متنوعی چون جشن بادبادک ها ، گرده همایی شاعرانه با محوریت شیراز ، اجرای جنگ های شبانه در مکان های تاریخی ف برگزاری نمایشگاه های عکس و ... در شیراز برگزار می شد.
روز شیراز در ایام کرونا
اما امسال با توجه به شرایط کرونا ، تعطیلی اماکن و مراکز گردشگری ، فرهنگی و تاریخی و همچنین لغو تجمع ها برنامه ها به صورت متفاوت ترو در بستر مجازی برگزار خواهد شد .
برنامه های مجازی روز شیراز
سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز با عنوان نهاد اجرایی روز شیراز از برگزاری رویداد های فرهنگی و هنری در سال ۱۴۰۰ خبر داد.
معاون فرهنگی شهردار و رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز برنامههای هفته نکوداشت شیراز را در سال جاری را اعلام کرد.
مرتضی جعفری گفت :تمامی برنامه های این روز از طریق سایت (Tva.ir)و صفحات اینستاگرامی شهرداری شیراز و صفحات پر مخاطب شهر شیراز به صورت رایگان پخش خواهد شد.
( farhangi.shiraz , @shirazshenasi.ir@)
شاخص ترین برنامه های امسال از گشایش نکوداشت هفته شیراز تا برگزاری کنسرت های آنلاین است،که در هفته شیراز قطعه ( شیراز ) سالارعقیلی برای اولین بار در باغ عفیف آباد شیراز اجرا می شود .
او افزود :از جمله برنامه های هفته شیراز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت همزمان با روز شیراز ساعت ۱۸:۳۰ مراسم گشایش نکوداشت هفته شیراز در مسجد نصیرالملک با حضور مدیران و مسئولان شهری بهصورت محدود برگزار و از طریق شبکههای اجتماعی بهصورت زنده پخش میشود.
جعفری ادامه داد :پنجشنبه ۱۶ اردیبهشت رونمایی از مجموعه دیبای منقش و اکران فیلم آینه دار با مشارکت شهرداری شیراز و سازمان صداوسیما در سینما گلستان اجرا می شود.
این فیلم به کارگردانی پویان کاظمی مستندی است که در گفتوگوی یک زن با میرزا حسن کازرونی، عکاسباشی شیرازی عهد قاجار، صفحاتی از تاریخ شیراز را در قرن گذشته ورق میزند و برشی از تاریخ شیراز در دوره قاجار و مشروطه را به تصویر میکشد.
او عنوان کرد :جمعه ۱۷ اردیبهشت ساعت ۱۸ نشستی جذاب با عنوان «آیینهای مردم شیراز در رمضان» در مرکز شیرازشناسی برگزار میشود که در آن ابوالقاسم فقیری فارسشناس پیشکسوت و امیرحسین حکمت نیا شیرازشناس سخنرانی میکنند ، که از طریق صفحه رسمی سازمان فرهنگی شهرداری شیراز و مرکز شیراز شناسی در اینستاگرام بهصورت زنده پخش خواهد شد.
شنبه ۱۸ اردیبهشت طی مراسمی کتابخانه فرهنگسرای شهروند با بهرهگیری از بخش تخصصی شهروندی افتتاح و از محصولات شهروندی تولیدی سازمان شامل ۱۰ جلد کتاب کودک ،۲عروسک و ۴ محصول چندرسانهای رونمایی خواهد شد.
همچنین از پوستر یک جشنواره سینمایی رونمایی و ۲ محصول مکتوب و شنیداری در حوزه اجتماعی نیز در این مراسم معرفی میشود.
یکشنبه ۱۹ اردیبهشت، شب موسیقایی هفته نکوداشت شیراز رقم میخورد و آلبوم «ترانه شیراز» که بازآفرینی قطعات فولکلور شیرازی است، با پژوهش خشایار طیار، تنظیم کاوه پیمان و خوانندگی محمد ذاکر حسین معرفی و دو قطعه از این آلبوم اجرا میشود.
رونمایی از نماهنگ «سرو ناز» با صدای هفت خواننده شیراز زیر نظر حامد فقیهی از دیگر برنامههای شب موسیقی هفته شیراز خواهد بود.
همچنین در این شب قطعه «شبهای شیراز» با صدای محمد رضازاده و دو قطعه از آلبوم آوازهای محلی شیراز زیر نظر مهران بردیده برای اولین بار اجرا میشود.
دوشنبه ۲۰ اردیبهشت برنامهای با عنوان مکتب عشق در خانه زینتالملک برگزار ودر آن هنرمندان پیشکسوت رشتههای خاتم، گل و مرغ، قلمزنی و کاشی هفترنگ که شیراز در آنها صاحب مکتب است، به معرفی این هنرها در قالب کارگاه تجربی میپردازند که در قالب یک مستند در این روز اکران خواهد شد.
سهشنبه ۲۱ اردیبهشت مراسم بزرگداشت زندهیاد دکتر سیمین دانشور مادر داستاننویسی ایران و آیین پایانی و معرفی برگزیدگان جایزه پژوهشهای ادبی سیمین در سینما فرهنگ شیراز برگزار و بهصورت زنده پخش میشود. در این مراسم پیام ویدیویی علی دهباشی ادبپژوه و مدیر مجله بخارا و خواکین رودریگرز مترجم رمان سووشون به زبان اسپانیولی پخش، رضا توسلی مدیر «خانه-موزه سیمین و جلال» و کوروش کمالی سروستانی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران-مرکز فارس و ابوتراب خسروی داستاننویس سخنرانی میکنند.
چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت کتابهای تولیدی شهرداری شیراز در حوزه شاخصهای هویتی و تمدنی در یک سال اخیر در تالار سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران-مرکز فارس رونمایی میشود.
این کتابها در قالب دو مجموعه «کتاب شیراز» و «نقش ماندگار» راهی بازار نشر میشود. مجموعه «نقش ماندگار» کتابهایی با موضوع معرفی مکتب هنری شیراز، آیینها، باورها و ظرفیتهای گردشگری و تاریخی این شهر است که ۲۰ عنوان کتاب را در برمیگیرد.
مجموعه «کتاب شیراز» نیز در ۲۰ جلد به شخصیتهای تأثیرگذار ادبی و فرهنگی شیراز با پژوهش اساتید دانشگاه و شیرازپژوهان میپردازد. در این روز ۱۰ جلد کتاب از مجموعه نقش ماندگار و ۱۰ جلد از «کتاب شیراز» رونمایی میشود که در نیمه اول امسال ۲۰ جلد کتاب دیگر از این دو مجموعه به زیور طبع آراسته خواهد شد.
همچنین چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت نمایشگاه آثار هنرمندان تجسمی به ارزش ۵ میلیارد ریال که توسط شهرداری از ۲۷ هنرمند خریداری شده، در نگارخانه ملی شیراز گشایش مییابد و مرحله دوم خرید آثار هنری به ارزش ۲۰ میلیارد ریال کلید میخورد.
پنجشنبه ۲۳ اردیبهشت اختتامیه جشنواره شهروند برگزیده برگزارو در آن ۳ شهروند فعال و مشارکتجو بهعنوان شهروند برگزیده شیراز در حوزه مشارکتهای اجتماعی معرفی و با اهدای نشان و تندیس شهروند برگزیده و جایزه ۵۰۰ میلیون ریالی از آنها تقدیر میشود. همچنین ۱۰ شهروند نیز به عنوان شایسته تقدیر در این حوزه معرفی و به هریک از آنها جایزه ۱۰۰ میلیون ریالی اهدا میشود..
علاوه بر این، در این روز از برگزیدگان فراخوان هویت بصری شیراز نیز تقدیر و از نشان طراحی و انتخاب شدهی شیراز رونمایی خواهد شد.
در این مراسم قطعه «شیراز» با صدای سالار عقیلی نیز رونمایی و برای اولین بار در باغ عفیفآباد شیراز اجرا میشود
گفتنی است وبینار شیرازیهای موفق نیز با حضور مجازی شیرازیهای موفق داخل و خارج کشور بهمنظور انتقال تجربیات و ارجگذاری خدمات ایشان در شورای اسلامی شیراز در این هفته برگزار میشود.