اولین آزمون جدی فراکسیون امید
11خرداد 1395 زمانیکه 267 نماینده مجلس برای انتخاب رئیس مجلس در رای گیری حاضر شدند،علی لاریجانی 237 رای را از آن خود کرد تا مصطفی کواکبیان نماینده فراکسیون امید تنها با یازده رای بازنده قطعی دوئل فراکسیون ولایی و امید باشد.
گرچه بر اساس آمار اعلام شده 58 درصد از نمایندگان مردم در مجلس دهم را نمایندگانی تشکیل می دادند که از فرصت حضور در لیست امید به بهارستان راه یافته بود،اما فراکسیون امید با واگذاری 7 کرسی از مجموع دوازده کرسی هیات رئیسه مجلس در سال اول نشان داد تا رسیدن به انسجام واقعی فرسنگ ها فاصله دارد.
در انتخابات هیات رئیسه مجلس دهم در سال نخست فعالیت،مسعود پزشکیان و علی مطهری به ترتیب روی صندلی نواب اول و دوم مجلس نشستند،علیاصغر یوسفنژادومحمدعلی وکیلی دبیر هیات رئیسه شدند و محمد قسیم عثمانی نیز به عنوان ناظر (کارپرداز)هیات رئیسه انتخاب شدتا حرف و حدیث پیرامون غیر همراه بودن اعضاء فراکسیون امید و عدم پایبندی آنها به میثاق نامه امضاء شده تنها یک ماه پس از آن همایش 168 نفره شکل بگیرد.
سال دوم 3 کرسی در مقابل 6 کرسی
اما چهارشنبه دهم خرداد سال 1396 زمانیکه مجلس دهم برای انتخاب اعضاء هیات رئیسه در سال دوم آماده می شد،یک اتفاق جدید باعث شده تا معادلات نسبت به سال گذشته اندکی تغییر کند.
تشکیل فراکسیونی تحت عنوان فراکسیون مستقلین با حضور تعدادی از اعضای فراکسیون ولایی و امید توازن قوا را حداقل در ظاهر در ساختمان معروف بهارستان برهم زده بود.
اتفاقی که نتیجه آن در انتخابات هیات رئیسه کاملا مشهود بود و اعضای این فراکسیون توانستند با حضور علیرضا کاتب به عنوان دبیرو محمدآشوری و بهروز نعمتی به عنوان ناظر هیات رئیسه سه کرسی را در سال دوم ازآن خودکنند.
در حالیکه «امیدی ها»باحفظ جایگاه پزشکیان ، مطهری ووکیلی تنها به سه کرسی از مجموع دوازه کرسی هیات رئیسه بسنده کردند،فراکسیون ولایی 6 کرسی را ازآن خود کرد تا عارف این بار نیزدرصف آرایی و انسجام سیاسی اهالی فراکسیونش درمقابل لاریجانی شکست را پذیرا باشد.
خیز عارف، افت رای لاریجانی
اما حکایت انتخابات هیات رئیسه مجلس دهم در سال سوم متفاوت تر از دو سال قبل شد.
لاریجانی که خود را رئیس بلامنازع پارلمان دهم می دید در حالی پا درعرصه رقابت با عارف گذاشت که محمود احمدی نژاددرمحافل مختلف انتقادات بی سابقه ای را علیه او و خانواده اش مطرح می کرد.انتقاداتی که گرچه برخی از آنها از درجه ی بالای امنیتی نیز برخوردار بود اما هیچ گاه هیچ پاسخ رسمی به آنها داده نشد.
روز چهارشنبه نهم خرداد 1397 در حالیکه محمد رضا عارف و علی لاریجانی دو کاندیدای تصدی پست ریاست قوه مقننه بودند،لاریجانی با افت محسوس آرای خود نسبت به سال گذشته روبروشد و تنها 147 برگ رای را به نام خود دید.
اما عارف با کسب 123 رای گرچه نسبت به رقابت دو سال قبل توانست،وزن فراکسیون امید را در رقابت درون پارلمانی سنگین تر کند،اما بازهم در به دست آوردن کرسی ریاست مجلس مغلوب رقیب سنتی خود درمجلس دهم شد،تا لیست امید بازهم از نشاندن نماینده خود بر صندلی ریاست مجلس عاجز بماند.
ترکیب اعضای لیست امید درانتخابات این دوره با اضافه شدن علیرضا رحیمی به جمع دبیران هیات رئیسه با افزایش یک نفری نسبت به سال دوم روبروشد،اما فراکسیون ولایی بازهم 6 کرسی از مجموع 12 کرسی را تصاحب کرد تا سهم فراکسیون مستقلین نیز در این رقابت دو کرسی باشد.
کرسی هایی که توسط علیرضا یوسف نژاد و بهروز نعمتی تصاحب شد.
نکته جالب این انتخابات این بود که علیرضا یوسف نژاد در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی با لیست امید وارد مجلس شده بود و بهروز نعمتی نیز که از دوستان نزدیک علی لاریجانی است در لیست ۳۰ نفره ائتلاف فراگیر اصلاح طلبان موسوم به گام دوم در تهران حضور داشت و توانسته بود با کسب ۱٬۱۵۸٬۰۳۶ رأی، در رتبه بیستم تهران، وارد مجلس دهم شود.
ایستگاه پایانی مجلس دهم و دوازده سالگی ریاست لاریجانی
بسیاری از تحلیلگران آنچه که در انتخابات دورن پارلمانی مجلس دهم در سال چهارم فعالیتش اتفاق افتادرا یک شکست برای فراکسیون امید می دانند.
حذف علی مطهری از جایگاه نائب رئیسی مجلس بی شک بزرگترین اتفاق این انتخابات بود.انتخاباتی که با اعلام نتایج آن بازهم سهم فراکسیون نمایندگان ولایی بیش از سایرین بود.
در این دوره از انتخابات هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی فراکسیون امید برای هر ۱۲ عضو هیات رئیسه کاندیدا معرفی کرد، این در حالی است که فراکسیون نمایندگان ولایی بدون اعلام نظر درباره ریاست مجلس دو کاندیدای نایب رئیسی، چهار کاندیدای دبیری و یک کاندیدای کارپردازی مجلس شورای اسلامی را اعلام کرد و فراکسیون مستقلین هم با تاکید بر حمایت از علی لاریجانی به عنوان کاندیدای ریاست مجلس شورای اسلامی درباره نواب رئیس اعلام نظر نکرد و دو کاندیدای دبیری و دو کاندیدای کارپردازی را معرفی کرد.
اگر چه طبق اعلام رسمی هر سه فراکسیون سیاسی مجلس عنوان کردند که ائتلافی نکرده اند، اما فهرست منتشره از سوی فراکسیون ولایی و مستقلین نشان دهنده این است که ائتلاف نانوشتهای بین این دو فراکسیون وجود داشته است.
تنها تغییر ترکیب هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی نسبت به سال گذشته حذف علی مطهری، کاندیدای فراکسیون امید از نایب رئیسی و جایگزینی آن با عبدالرضا مصری، کاندیدای فراکسیون نمایندگان ولایی بود که باعث شد تعداد کرسیهای فراکسیون امید در هیات رییسه کاهش یابد و به تعداد کرسی های فراکسیون نمایندگان ولایی در هیات رییسه اضافه شود.
در حالیکه فراکسیون ولایی برخلاف سه دوره قبل در خصوص کاندیداتوری علی لاریجانی برای ریاست مجلس اظهار نظری نگرده بود فراکسیون مستقلین رسما از کاندیداتوری او حمایت کرد تا سهم این فراکسیون در اخرین دوره انتخابات درون پارلمانی مجلس دهم سهمی پر رنگ تر از قبل شود.
علاوه بر این دو کرسی کارپردازی نعمتی و آشوری نیز به این فراکسیون رسید.
سهم فراکسیون امید یک کرسی نایب رئیسی (پزشکیان) و سه کرسی دبیری (رحیمی، وکیلی و یوسف نژاد) بود و فراکسیون نمایندگان ولایی که بیشترین سهم را در ترکیب هیات رئیسه دارد یک سهم نایب رئیسی (مصری) سه سهم دبیری (قاضی زاده، رنجبرزاده و امیر آبادی) و یک سهم کارپردازی (اسدالله عباسی) دارد.
نگاهی به نتیجه انتخابات هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در سال پایانی نشان دهنده این است که فراکسیون امید که سال گذشته توانسته بود اکثر کرسیهای هیات رئیسه را از آن خود کند، امسال چهار کرسی از مجموع ۱۲ کرسی هیات رئیسه را در اختیار دارد و در مقابل فراکسیون نمایندگان ولایی بدون در نظر گرفتن سهم ریاست مجلس در دورقبل با قدرت نمایی سهم خود را از به پنج کرسی افزایش داده است.
مجلس دهم اندک اندک به پایان راه خود می رسد.درحالیکه بررسی آمار حکایت از حضور حدود170 نماینده راه یافته به این مجلس از فرصت ایجاد شده توسط لیست فراگیر امید و تکرار حضور حماسی مردم پای صندوق های رای دارد،اما 4 سال تجربه آزمودن برخی ازاعضای فراکسیون امید نشان داد که تعدادی از این نمایندگان نه از میانه راه که از همان ابتدامسیر خود رااز فراکسیون جدا کردند تاازاین فراکسیون به لشکری بی تدبیریاد شود.
لشکری که حالا پس از 4 سال زخم های ایجاد شده توسط برخی فرصت طلبان، بر گرده اش بیش از هز زمانی نمایان شده است.