گرچه این موضوع بارها محل مناقشه سیاسیون در کشور بوده اما جرقه واکنشهای اخیر را رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی زد.
علاءالدین بروجردی که دیروز شنبه 11 فروردین از قطعیت فیلترینگ تلگرام تا پایان فروردینماه 97 خبر داد ه بود امروز یکشنبه در مواجهه با حجم گسترده واکنشها نسبت به این موضوع، از فیلتر شدن این شبکه اجتماعی دفاع کرد و علت این دفاعش از ایجاد محدودیت برای تلگرام را مسائل امنیتی عنوان کرد.
علاءالدین بروجردی
وی انگلیس و اسرائیل را متهم به سوءاستفاده از اطلاعات ردوبدل شده در تلگرام کرد و افزود: باید با ایجاد اعتماد مردم به شبکههای داخلی و اطلاعرسانی بهعنوان نظام شاخص و قدرتمند در منطقه بهگونهای عمل کنیم تا پاسخگوی نیاز مردم در خصوص شبکههای پیامرسان و جریان آزاد اطلاعات در چارچوب ضوابط قانونی باشیم.
نمیتوان مردم را وادار کرد از پیامرسانهای داخلی استفاده کنند
اما در مقابل دفاع این نماینده اصولگرای مجلس از سیاست فیلترینگ، عضوهیات رئیسه فراکسیون امید معتقد است که نمیتوان مردم را وادار به استفاده از پیامرسانهای داخلی کرد.
بهرام پارسایی که موضعگیریهای شفاف و خاصش در خصوص برخی موضوعها باعث شده تا حامیانش او را در طراز یک شخصیت ملی محسوب کنند، بابیان اینکه «از بین بردن رقابت و ایجاد فضای انحصاری در مورد پیامرسانهای داخلی سرنوشت آنها را به صنعت خودرو دچار میکند» معتقد است: بهطورکلی حمایت از تولیدات داخلی خواست هر ایرانی و انسان وطندوستی است و ما باید کمک کنیم کشور رو به توسعه برود و مشکلات اشتغال نیز حل شود، اما درعینحال نباید هر کالایی را هم بهزور به خورد مردم بدهیم.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه هیچ کشوری نیست که بتواند در تمام زمینهها تولید داخل داشته باشد میافزاید: آنچه استعداد و توانمندی کشورهاست موردتوجه قرار میگیرد و تولیدات در این زمینه تقویت میشود اما اینطور نیست که بگوییم همهچیز را خودمان تولید میکنیم چراکه نمیشود دروازههای کشور را بست.
بهرام پارسایی
سخنگوی فراکسیون حقوق شهروندی درعینحال با تأکید بر ضرورت حمایت از پیامرسانهای داخلی، معتقد است باید فضای رقابتی در این زمینه حفظ شود و حق انتخاب مردم هم از بین نرود.
پارسایی با تأکید بر اینکه ما نمیتوانیم قیم مردم شویم و بهجای آنها انتخاب کنیم میگوید: باید پیامرسانهای بینالمللی را داشته باشیم و البته پیامرسانهای داخلی را هم تقویت کنیم و اجازه دهیم با نمونههای خارجی رقابت کنند اما نمیتوانیم بهزور مردم را وادار کنیم که از پیامرسان داخلی استفاده کنند.
توپی که برخی دوست دارند در زمین روحانی باشد
یکی از شعارهای روحانی در انتخابات سال 96 دفاع از فضای باز اطلاعاتی در کشور بود. گرچه برخی معتقدند که باز بودن این فضا باعث شده تا منتقدین دولت روحانی با فراغ حالی توصیف نشدنی نسبت به دولتهای قبل به انتقاد از رئیس دولت بپردازند، اما بازهم روحانی از شائبه فیلتر شدن تلگرام انتقاد میکند.
این در حالی است که جمله معروف «دست وزیر روی دکمه فیلتر نمیرود» روحانی که در نخستین اجلاس ملی گزارش پیشرفتها و راهکارهای موانع تحقق حقوق شهروندی مطرح شد باعث شد تا بار مسئولیت حراست از انتخاب شهروندان در آزادی نوع استفاده از شبکههای مجازی روی دوش روحانی باشد.
باری که باتجربه یکبار فیلتر شدن تلگرام پس از حوادث دیماه 96 روی شانه رئیسجمهور حقوقدان بهشدت سنگینی کرد.
حسن روحانی
اما به نظرمیرسد که در این فضا موافقان بحث فیلتر شدن تلگرام جز دغدغههایی که آنها را امنیتی مینامند، به دنبال آن هستند تا با فشار دادن دکمه فیلتر، کمپین پشیمانی دیگری را راهاندازی کنند و افتادن توپ را در زمین روحانی از دور تماشا کنند.
قطعاً روحانی و وزیر جوانش بیش از هرکسی میدانند که فیلتر شدن تلگرام یعنی تعطیلی بسیاری از مشاغل نو پای در حوزه فضای مجازی که بخشی از تبعات آن سرخوردگیهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است.
سرخوردگیهایی که بسیاری معتقدند زمینه نارضایتیهایی از جنس نارضایتیهای دیماه 96 را به دنبال خواهد داشت.
حالا باید منتظرماند و دید که دولت روحانی میتواند در مقابل این فشارها دوام بیاورد یا خیر؟ فشارهایی که یادآور داستان ویديودردهه 60 و ماهواره در دهه 80 و 90 است.