در مراسمی که برگزار شد، نخستین جایزه کتاب سال فارس با رویکرد احیای قلم و نام بزرگان این استان، در سه حوزه کلی ادبیات، تاریخ و هنر و معماری اهدا شد و از برگزیدگان تقدیر شد.
همچنین برگزیدگان در بخش های مختلف از جمله در بخش شعر نیمایی، منصور اوجی با کتاب یک عمر شاعری ، شعر کلاسیک علی ترکی با کتاب خلوت در باغ، صدرا ذوالریاستین با کتاب بارانآسا و غلامرضا کافی با کتاب واقعه، شایسته تقدیر شناخته و از آن ها تقدیر شد.
در بخش داستان، اکبر صحرایی با کتاب کتیبه ژنرال برگزیده اعلام شد. در بخش ترجمه محمود معلم برای کتاب تاریخ ادبیات اثر دو دروژن به عنوان شایسته تقدیر معرفی شد.
در بخش کودک و نوجوان، نیایش ادریسی با کتاب دختر آلبالویی و معصومه مرادی برگزیده برای کتاب روی دوش ابر به عنوان و در بخش پژوهش، خیرالله محمودی برای کتاب تحفةالسالکو، عبدالرحمان مجاهد نقی برای کتاب جستارهایی در اسطوره به عنوان شایسته تقدیر اعلام شدند.
در بخش تاریخ و جغرافیا، نصرالله مالکی با کتاب دشتستان و غضنفرالسلطنه برازجانی شایسته تقدیر شناخته شد.
تقدیر ویژه این دوره از کتاب سال استان فارس به کاووس حسنلی در بخش تاریخ و به سبب نگارش کتاب یازده جلدی دو دهه سخنوری اهدا شد.
همچنین سید مهدی میرعظیمی نیز به دلیل انتشار مجموعه کتابهای یکصفحهای، شایسته تقدیر ویژه در استان فارس شناخته شد.
جایزه کتاب فارس را نویسندگان نامآشنای این دیار، ابوتراب خسروی در بخش داستان، قاسم کاکایی در بخش دین، احمد اکبرپور در بخش کودک و نوجوان، محمدرضا خالصی در بخش شعر و مصطفی ندیدیم در بخش تاریخ، داوری کردند، همچنین ناشر برگزیده ایران، داریوش نویدگویی نیز به عنوان عضو اصلی شورای سیاستگذاری اولین جایزه کتاب سال به بررسی آثار پرداخته است.
فارس، خاستگاه علمی و ادبی ایران است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در این آیین با بیان اینکه فارس، خاستگاه علمی و ادبی ایران است و نویسندگان این دیار نیز نشانه افتخار این سرزمین هستند، گفت :شیراز پایتخت کتاب ایران معرفی شد.
صابر سهرابی با اشاره به پایتختی کتاب ایران در سال 99 افزود: طرحهای مختلف ترویج کتابخوانی در استان فارس و شیراز سالهاست برگزار میشود و تنها جای خالی جریان سازیهای کتاب و نشر در استان نمود داشت.
او هدف از برگزاری این آیین را بومیسازی طرح جایزه کتاب سال در استان عنوان کرد و افزود: اهدای این جایزه برای نخستین بار، جلوه فرهنگی دیگرگونه برایمان رقم زد و امروز داشتههای کتاب و کتابت را بهانه کردهایم تا محفلی از گنجینههای علوم مختلف را گرد هم آوریم و بر خود میبالیم که فارس و شیراز هنوز بر تارک بلند خود، جریانی بزرگ و اندیشمندانه را برای مردمان خود از اندیشه ساخته است.
دبیرخانه دائمی کتاب سال فارس راهاندازی شود
همچنین دبیر تخصصی این رویداد، با بیان اینکه وضعیت کتاب و کتابخوانی، دچار مصیبت است، گفت: وضع نشر، مطالعه و نویسندگان هم مطلوب نیست و اگر قرار است فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی رشد پیدا کند راهی جز مطالعه و افزایش اندیشه نداریم.
محمدرضا خالصی بیان داشت: موضوع اهدای جایزه کتاب سال، بسیار ارزشمند است به همین سبب ضروری است دبیرخانه دائمی این جشنواره راهاندازی شود تا با تغییر مدیریت، این کار تعطیل نشود.
وی اضافه کرد: ۵۰۰ جلد، سقف چاپ کتاب در کشور ۹۰ میلیون نفری به مثابه یک کاریکاتور بدون شرح است.
او که داوری بخش شعر کتاب سال فارس را بر عهده داشت، با اشاره به شیوع بیماری کرونا و تاثیر آن بر بازار کتاب، افزود: البته در این میانه شاهد مشکلات اقتصادی و اجتماعی هم هستیم.
وی، با بیان اینکه در این دوره از جشنواره، یک هزار و ۱۱۹ جلد کتاب به دبیرخانه این رویداد رسیده است، اظهار داشت: از این تعداد ۲۷۲ اثر برای شعر به این جشنواره رسید که این امر بیانگر این است که نبض شعر کلاسیک در شیراز بیشتر میزند.
به گفته خالصی، همچنین ۱۴۲ جلد کتاب در بخش پژوهشی، ۱۴۸ جلد کتاب در بخش داستان، ۲۷۲ جلد کتاب در بخش شعر، ۶۸ جلد کتاب در بخش داستان نویسی، ۶۴ جلد کتاب در بخش مذهبی، ۷۱ جلد کتاب در بخش تاریخ، ۱۳۲ جلد کتاب در بخش پزشکی و ۲۳۰ مورد هم در علوم پایه به دبیرخانه این جشنواره ارسال شد.
کیفیت کتابها در خور نام شیراز نیست
دبیر و داور نخستین دوره جایزه کتاب سال فارس ادامه داد: از لحاظ کمیت کتاب وضع خوبی داریم اما از لحاظ کیفیت مشکل داریم، در شهری که بزرگترین منبع تفکر جهان اسلام محسوب میشود، کیفیت کتابها، کیفیت درخور شیراز نیست، البته از مشکلات کتاب و کتابخوانی، حق التالیف، هزینههای چاپ و نشر را هم آگاهیم.
خالصی، با اشاره به اینکه نقش پیشکسوت های اهل قلم را در این رویداد میبینیم، بیان کرد: این نشان میدهد هنوز دود از کُنده بلند میشود اما باید جشنواره آسیبشناسی شود چرا که در بخش کتابهای مذهبی، دهها بار کتاب ها را برگ زدیم اما نتوانستیم یک کتاب در خور شایسته تقدیر معرفی کنیم.
جایزه کتاب سال فارس برای نخستین بار، فرهنگی دیگرگونه برایمان رقم خواهد زد؛ امروز که داشتههای کتاب و کتابت را با یکدیگر بهانه کردهایم تا محفلی از گنجینههای علوم مختلف را گرد هم آوریم، بر خود میبالیم که فارس و شیراز هنوز بر تارک بلند خود جریانی بزرگ و اندیشمندانه را برای مردمان خود از اندیشه ساخته است و این حرکت از سرچشمههای زلال دانایی شما عزیزان سرچشمه میگیرد.
در این آیین همچنین از سامانه قاصدک که برای آسانسازی خرید و فروش و آشنایی با کتاب راهاندازی شده است، رونمایی شد.
داریوش نویدگویی در این باره گفت: "سامانه قاصدک، کاری نوین در زمینه خدمتدهی به کتاب و کتابخوانی است. امروزه مردم ما روزگاری را سپری میکنند که کتابخوانی روز به روز وضعیتی نامناسبتر پیدا میکند؛ وضعیتی که سرچشمه گرفته از دلایل بسیاری است و این روند به بسته شدن برخی از انتشاراتهای توانمند نیز شدهاند، این وضعیت با گسترش بیماری کرونا، رو به وخامت بیشتری نهاده است، اکنون با رشد و پشتیبانی از این سامانه میتوان بسیاری مشکلات کتابخوانی را برطرف نمود. این که شیراز به جایگاه پایتختی کتاب ایران رسیده است.