ادامه واکنش ها به اظهارات نسنجیده و غیر کارشناسی میهمان یک برنامه تلوزیونی/شیر فراپاستوریزه ESL را با اطمینان بنوشید

راستین آنلاین:اظهارات نسنجیده و غیر کارشناسی فردی که خود را بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران معرفی کرد و پخش آن در یک برنامه تلویزیونی و در فضای مجازی واکنش هایی به دنبال داشت و موجی از نگرانی را در جامعه ما ایجاد کرد.


طرح این موضوع واکنش محافل و مجامع رسمی و از جمله مجامع علمی کشور را برانگیخت و به دنبال آن، ارگان های مسئول با تکذیب موضوع ، به روشنگری پرداختند و آمارها و ارقام بیان شده را فاقد اصالت دانستند، اما تاثیر سوء این اظهارات غیر علمی و غیر کارشناسی قطعا تاثیر بلند مدت بر چگونگی مصرف شیر و لبنیات می گذارد و با کمال تاسف سرانه مصرف شیر در جامعه ما را که بسیار کم است باز هم کاهش خواهد داد.
این اولین بار نیست که پخش اظهارات غیر کارشناسی و غیر علمی تیشه بر ریشه اعتماد عمومی و سلامت مردم می زند و استخوان شکننده زن و مرد و پیر و جوان جامعه ایرانی را در معرض پوکی و فرو ریزی بیشتر قرار می دهد و بخصوص خانواده را از بابت سلامت فرزندان خود نگران می کند و این نگرانی باعث ایجاد تاثیر منفی بر روند رشد مطلوب آینده سازان کشور می گذارد و می تواند نسل بعدی را به صورت ملموس تحت تاثیر قرار بدهد.

این اولین بار نیست که پخش اظهارات غیر کارشناسی و غیر علمی تیشه بر ریشه اعتماد عمومی و سلامت مردم می زند و استخوان شکننده زن و مرد و پیر و جوان جامعه ایرانی را در معرض پوکی و فرو ریزی بیشتر قرار می دهد و بخصوص خانواده را از بابت سلامت فرزندان خود نگران می کند و این نگرانی باعث ایجاد تاثیر منفی بر روند رشد مطلوب آینده سازان کشور می گذارد و می تواند نسل بعدی را به صورت ملموس تحت تاثیر قرار بدهد.


 نباید فراموش کنیم که در گذشته نیز اظهارات مشابهی در مورد برخی از مواد لبنی ذکر گردید که متاسفانه جامعه را به راه مصرف لبنیات بعضا غیر بهداشتی و خیابانیسوق داد که در واقع بیراهه ای بیش نبود و به جای ارتقای سلامت افراد،  باعث به مخاطره افتادن سلامت جامعه از طریق افزایش احتمال شیوع بیماری هایی نظیر تب مالت و همچنین کاهش مصرف سرانه لبنیات شد.
هر چند بارها تکرار شده که گوش سپردن به اظهارات غیر کارشناسی و بازنشر آن در فضای مجازی باید متوقف شود اما باز هم شاهدیم که بسیاری از فایل های تصویری این اظهارات غیر علمی دست به دست می گردد و مصرف لبنیات و شیر را تحت تاثیر منفی خود قرار می دهد.

آیا شیر های پاستوریزه، فراپاستوریزه یا ESL و استریل، آفلاتوکسین دارند؟

برای روشنگری دراین زمینه و پاسخ به پرسش بالا، به سراغ برخی از کارشناسان و استادان دانشگاه در  این حوزه رفتیم، قبل از اینکه گفت و گو های انجام شده با صاحبنظران علمی دراین عرصه را بخوانیم اظهارات دکتر «ایرج حریرچی»، معاون کل وزارت بهداشت گفت: آفلاتوکسین ماده ای است که کنترل آن به وسیله حدود مجاز ارزیابی می شود و تمام محصولات لبنی در همه جای دنیا حاوی مقداری از این ماده می توانند باشند و البته میزان آن در لبنیات غیربهداشتی و خیابانی به دلیل عدم کنترل لازم و نظارت کافی، بیشتر است.

Negar 20200121 175104
وی با بیان این که حتی در کشورهای اروپایی که سختگیرانه ترین استانداردها را دارند هم آفلاتوکسین در لبنیات وجود دارد و استانداردهای ایران از این لحاظ منطبق با استانداردهای FDA آمریکا است و بر اساس  استاندارد شماره 5925، باقیمانده مجاز برای انواع محصولات لبنی (حتی شیرخشک نوزاد) بین  25 هزارم تا 1 میکروگرم (میکرو گرم برابر با یک میلیونیوم گرم است) در کیلوگرم محصول در نظر گرفته است.
حریرچی با بیان این که با توجه به ارزیابی خطر باید به قضاوت این موضوع نشست، گفت: همین امروز هم میزان مصرف شیر در جامعه ما پایین است و مصرف شیر در مقایسه با کشورهای اروپایی شاید یک چهارم باشد و به مردم توصیه می کنیم که مصرف شیر را از سبد غذایی خود حذف نکنند و نکته دیگر اینکه خطر جدی این ماده با دوز سه و نیم میلی گرم (سه هزار و 500 برابر حد مجاز تعریف شده در استاندارد ملی ایران) به ازای وزن مصرف کننده دیده شده که بسیار بعید است به این میزان از دوز در بدن فرد برسد.

استادان دانشگاه در این باره چه می گویند؟

دکتر محمد هادی اسکندری، دانشیار بخش صنایع غذایی دانشگاه شیراز دراین زمینه  با بیان اینکه مطالب منتشر شده در فضای مجازی در باره وجود سم آفلاتوکسین در شیر غیر کارشناسی و غیر فنی و غیر علمی است گفت: موضوع مهم و قابل اعتنا این است که ارزیابی میزان آلودگی به آفلاتوکسین به صورت دقیق انجام بشود، و اعلام کلی موضوع به هیچ عنوان علمی و قابل قبول نیست.
این متخصص علوم غذایی با تاکید بر اینکه همه متخصصان و کارشناسان بر میزان و درصد آلودگی به آفلاتوکسین حساس هستند، گفت: حتی شیر تولید شده در کشورهای صنعتی و به اصطلاح پیشرفته مانند آمریکا هم مقداری افلاتوکسین دارند، مهم این است که این میزان از حد مجاز تجاوز نکند.
استادیار دانشگاه شیراز اضافه کرد: بنا بر این سنجش میزان آلودگی به آفلاتوکسین بسیار مهم است، ده ها کار پژوهشی در کشورمان انجام شده و نتیجه همه این پژوهش های این است که میزان این آلودگی ها بیشتر از حد مجاز نیست.
اسکندری ادامه داد: با اطمینان و یقین میتوان گفت مقدار آلودگی به حدی نیست که برای مصرف کننده مضر باشد، حتی اگر مصرف سرانه شیر یک نفر در ایران تا 90 لیتر هم باشد هیچ جای نگرانی در باره آلودگی آفلاتوکسین وجود ندارد.
وی افزود: در حالی که سرانه مصرف شیر در جامعه ما کمتر از 60 لیتر است و باید همه تلاش ها معطوف به مصرف بیشتر شیر و لبنیات باشد نباید اجازه داد انتشار چنین شایعاتی بر مصرف لبنیات و شیر تاثیر بگذارد.

نگاهی دیگر

دکتر سید شهرام شکرفروش،  متخصص بهداشت مواد غذایی و استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز نیز در این زمینه گفت: اعلام وجود آفلاتوکسین مهم نیست، مهم این است که آیا مقادیر اندازه گیری شده در حد مجاز است یا بیشتر است، قطعا با تمهیدات در نظر گرفته شده و نظارتی که بر تولید شیر و لبنیات در کارخانجات معتبر و شاخص استان فارس و سایر مناطق انجام می گیرد ما مطمئن هستیم که شیر و لبنیات موجود عاری از آفلاتوکسین بیش از حد مجاز است.
این استاد دانشکده دامپزشکی با اشاره به اظهارات غیر کارشناسی پخش شده از تلویزیون و فایل های منتشر شده در فضای مجازی اذعان داشت: ایشان احتمالا نتایج آلودگی در چند منطقه را بیان کرده اند و یا نتایج متعلق به سال های خیلی قبل است که قابل استناد نیست.
شکر فروش با بیان اینکه در حال حاضر در ایران میزان آلود گی لبنیات به آفلاتوکسین بیش از حد مجاز نیست، گفت: میزان وجود آفلاتوکسین در شیر و فرآورده های شیری در کارخانه های معتبر در دامنه مجاز است و در حدی نیست که سلامت مصرف کننده را تهدید کند.
استاد دانشگاه شیراز در ادامه گفت: در تحقیقی که سال گذشته شخصا همراه با یکی از دانشجویان روی شیر تمام کارخانجات شیر در یک استان انجام دادیم  و موضوع پایان نامه  یکی از دانشجویان دکتری قرار گرفت هیچ نمونه ای از آلودگی بیش از حد مجاز استاندارد FDA  آمریکا در محصولات تولیدی مشاهده نکردیم.
وی ادامه داد: ریسک آلودگی به آفلاتوکسین بیش از حد مجاز در شیرهای سنتی که در مغازه ها و به صورت غیر پاستوریزه عرضه میشوند ،بالاتر است و توصیه میشود شیر و محصولات شیری سنتی مصرف نشود.


موضوع از نگاه کارشناسان و تولید کنندگان شیر و لبنیات


محمد علی شاه امیری مدیر عامل اتحادیه صنعت دامپروری استان فارس و عضو هیات مدیره اتحادیه گاوداران ایران هم دراین زمینه گفت: آزمایشات متعدد و دقیق در آزمایشگاههای کارخانجات لبنی در استان فارس انجام می شود و سلامت شیر ورودی به کارخانجات را تضمین می کند بنا بر این بسیار ناشیانه و دور از ذهن است که بپذیریم شیری با درصد آلودگی و سموم بالا وارد عرصه تولید شود.
مدیر عامل اتحادیه صنعت دامپروری استان فارس در ادامه اظهار داشت: علی رغم همه تحریم های موجود همه نهاده های دامی از طریق مبادی مشخص و شناسنامه دار وارد کشور می شوند و در آزمایشگاههای متعدد مورد بازبینی و آزمایش قرار می گیرند، بنا بر این انتشار سموم و به ویژه سم آفلاتوکسین از طریق نهاده های دامی مثل علوفه و ذرت و سایر موارد خوراک دام نیز غیر ممکن است.
شاه امیری در ادامه گفت: با توجه به آزمون های انجام شده در مورد شناسایی آفلاتوکسین در محصولات لبنی ،مقادیر موجود دراین آزمایش ها در دامنه مجاز قرار دارد و به هیچ عنوان  سلامت شهروندان و مصرف کنندگان را به مخاطره نمی اندازد.
جای تاسف است که این آمار و ارقام غیر کارشناسی و غیر علمی از تلویزیون پخش و در فضای مجازی هم منتشر می شود، درصد هایی که اعلام شده بسیار غیر کارشناسی است، این آمارها هیچ مفهوم کارشناسی ندارد، قطعا غیر ممکن است که این میزان آفلاتوکسین در لبنیات وجود داشته باشد.

Negar 20200121 175441

 آنچه تولید کنندگان معتبر و  صنعتی شیر می گویند

شرکت فرآورده های لبنی رامک به عنوان یک تولید کننده معتبر در سطح کشور مطرح بوده که با قدرت در حال تولید و توزیع سراسری انواع محصولات پاستوریزه ، فراپاستوریزه (ESL) و استریلیزه است و همچنین  صادرات محصولات رامک به ویژه شیر فراپاستوریزه و استریلیزه به کشورهایی حوزه خلیج فارس (از جمله قطر که دارای یکی از سختگیرانه ترین استانداردهای کیفی دنیا را دارد) در کارنامه خود را دارد که تضمین کیفیت آن بارها و بارها زیر ذره بین ناظران و در آزمایشگاه های معتبر به اثبات رسیده است.
نگاهی به چگونگی تولید شیر فراپاستوریزه ESL یا محصولات فرادما بیانگر آن است که محصولات این شرکت لبنی عاری از هر نوع مواد مضر برای سلامتی است.
هاشم نصیری مدیر عامل شرکت فرآورده های لبنی رامک در این زمینه با اطمینان به اینکه محصولات این شرکت به ویژه شیر های فراپاستوریزه ESL فاقد هر نوع آلودگی میکروبی و فیزیکی و شیمیایی مخاطره آمیز است، تاکید کرد: این اطمینان خاطر را می‌دهم که شیر تولید شده در صنایع لبنی  رامک یکی از ایمن‌ترین و با کیفیت ترین شیرهایی است که در کشور تولید می‌شود.
نصیری افزود: شیرهای دریافتی کارخانجات لبنی رامک به صورت عمده از دامداری های صنعتی تحت کنترل سازمان دامپزشکی تهیه می شود و اساسا تهیه مواد اولیه نامرغوب به دلیل احتمال تولید محصولات نامرغوب مورد پذیرش کارخانه نیست، زیرا اعضا خانواده خودمان یا به عبارتی خانواده بزرگ رامک نیز به عنوان یک شهروند ایرانی و بعنوان همشهری شما عزیزان  از همین محصولات استفاده می کنند.
مدیرعامل شرکت رامک افزود: شیر دریافتی صنایع لبنی رامک از مبادی معتبر تامین می شود و سازمان دامپزشکی استان فارس به صورت تصادفی و غیرقابل پیش بینی اقدام به نمونه برداری از محموله های شیر خام ورودی به کارخانه و همچنین شیر خام تولید شده در دامداری ها می کند، همچنین محصولات نهایی نیز توسط سازمان های استاندارد و غذا و دارو مورد آزمون قرار می گیرند و یکی از فاکتورهای مورد نظر هر سه سازمان  نیز بحث وجود آفلاتوکسین ها است.
نصیری با رد اظهارات غیر کارشناسی اخیر گفت: شیربا  فرایند ESL یا فراپاستوریزه به فرایندی اطلاق می‌ شود که طی آن شیر با کیفیت ممتاز به مدت 2 الی چهار ثانیه تحت شوک حرارتی 125 الی 128 درجه سانتی‌گراد قرار گرفته و پس از آن دمای شیر را تا کمتر از هفت درجه سانتی‌گراد کاهش می‌دهند این فرایند تحت هیچ شرایطی اجازه و امکان وجود آلودگی را به شیر نمی دهد.
وی ادامه داد:  فرایند ESL یا فراپاستوریزه به این صورت، فعالیت تمامی میکروارگانیسم‌هایی که باعث فساد در شیر می‌گردد را متوقف می‌ کند، ضمن اینکه کیفیت و طعم شیر به همان تازگی و خوشمزگی شیر واقعی باقی می‌ماند.

فرایند ESL یا فراپاستوریزه به این صورت، فعالیت تمامی میکروارگانیسم‌هایی که باعث فساد در شیر می‌گردد را متوقف می‌ کند، ضمن اینکه کیفیت و طعم شیر به همان تازگی و خوشمزگی شیر واقعی باقی می‌ماند.


وی با طرح این پرسش که چرا تاریخ انقضا شیر ESL یا فراپاستوریزه نسبت به شیرهای پاستوریزه بیشتر است؟ گفت: محدودیت زمان نگهداری شیرهای پاستوریزه از مواردی است که همیشه مصرف کننده را با مشکل مواجه می کند، به همین جهت همان طور که اشاره شد  در کشورهای پیشرفته دنیا تکنولوژی ESL یا فراپاستوریزه به جهت ارائه محصولات تازه و سالم ایجاد شد، شوک حرارتی در مدت زمان کوتاه به شیر، علاوه بر حفظ کیفیت، تازگی و خوشمزگی شیر، موجب می‌گردد عواملی که باعث فساد زود هنگام شیر می‌شود از بین رود، به همین جهت می‌توان با خیال راحت از تازگی و سلامت شیر ESL تا آخرین روز مصرف لذت برد.
نصیری راز تازگی و خوشمزگی شیر ESL یا فراپاستوریزه رامک  را نیز بیان کرد و گفت: رامک به عنوان اولین تولید کننده شیرهای ESL یا فراپاستوریزه با سرلوحه قرار دادن ترویج و ارتقا سبک زندگی سلامت محور به دوستان و همراهان خود در سرتاسر ایران، تلاش کرده است با ارائه محصولات باکیفیت نقشی اساسی در ایجاد این مهم که همانا ارتقا سطح سلامت تک تک افراد جامعه می‌باشد، ایفا کند.
عضو انجمن مدیران صنایع استان فارس  ضمن تاکید بر حراست و صیانت از اعتماد عمومی، از عموم همشهریان و ایرانیان خواست ضمن تفکر در ارتباط با موضوعات مطرح شده در جامعه و فضای ملتهب کنونی، از دامن زدن به برخی از شایعات بپرهیزند و از تیشه زدن به ریشه اقتصاد و تولید ملی که خروجی آن بیکاری خیل عظیم  همین هموطنان عزیزمان را در پی خواهد داشت، خودداری کنند.

انتهای پیام /  101
1064 کلیک ها  سه شنبه, 01 بهمن 1398 18:18
این مورد را ارزیابی کنید
(4 رای‌ها)

نظر دادن

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «راستین آنلاین» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بالا