رتبه سوم ایران در دورریز مواد غذایی /هشدارهای عضو شورای عالی استان ها در خصوص استفاده بی رویه از سموم کشاورزی

راستین آنلاین:نماینده استان فارس در شورای عالی استان ها با انتقاد از عملکرد ضعیف دستگاه‌های ذی‌ربط در نظارت بر تولید محصولات کشاورزی گفت: استفاده بی‌رویه از سموم و کودها امنیت غذایی و ملی ایران را به چالش می‌کشد درحالی‌که دستگاه‌های نظارتی توجهی به این مسئله ندارند.

 علی قاسمی با اشاره به اهمیت امنیت غذایی و تأثیر آن بر امنیت ملی گفت: در موضوع غذا باید بحث کمی و کیفیت را در نظر گرفت.

وی افزود: موضوع کمی این است که به‌اندازه کافی غذا به مردم یک کشور برسد؛ اما بحث کیفیت غذا این است که غذای کافی باکیفیت به آحاد مردم برسد.

  قاسمی ادامه داد: ازاین‌رو کیفیت غذا بسیار مهم است؛ بنابراین باید به این نکته توجه کرد که آیا میزان و نوع کود و سموم استفاده‌شده برای محصولات کشاورزی از سوی نهادی بررسی یا کنترل می‌شود؟ این مسئله مهمی است چراکه می‌تواند تبعات زیادی ازجمله بیماری‌ها مانند سرطان باشد و امنیت انسان‌ها را به خطر بیندازد. از سوی دیگر ما ظرفیت زیادی در تولید محصولات کشاورزی داریم اما به دلیل استفاده غیراصولی و بی‌رویه در کود و سم نمی‌توانیم محصولات خود را به دنیا صادر کنیم.

رئیس فراکسیون توسعه روستایی شورای عالی استان‌ها بابیان اینکه ما سموم و کود برای محصولات کشاورزی مانند نیترات را بیش از استاندارد جهانی استفاده می‌کنیم افزود: ازاین‌رو امنیت غذایی تنها به معنی توزیع غذای کافی در میان مردم کشور نیست بلکه باید این‌گونه تعریف کرد که امنیت غذایی مساوی با رسیدن غذای کافی باکیفیت و سالم به دست مردم کشور است.

  نماینده استان فارس در شورای عالی استان‌ها افزود: برای مثال اکنون فصل کشت گوجه‌فرنگی در استان فارس است. قضیه به این صورت است که  مزرعه گوجه فرنگی سم‌پاشی می‌شود، محصول برداشت‌شده و به بازار ارائه می‌شود و نهایتاً دو روز پس از سم‌پاشی گوجه‌فرنگی در سبد خانوار قرارگرفته و مورداستفاده مردم قرار می‌گیرد. این در حالی است که سموم دوره کارنس یا دوره از بین رفتن اثرات سم بر روی گیاه دارند و لازم است ،رعایت شود اما این‌گونه نیست.

رئیس فراکسیون توسعه روستایی شورای عالی استان‌ها بابیان اینکه هیچ نظارتی بر روی دوز و دوره کارنس سموم استفاده‌شده وجود ندارد تصریح کرد: این مقدار باید بر اساس استاندارد جهانی باشد و دستگاه‌های نظارتی به‌صورت مرتب این موضوع را زیر نظر داشته باشند تا محصولات سالم تولید شود.

 وی بابیان اینکه ما این‌گونه تصور می‌کنیم که گیاه کلم غذای سالمی است افزود: کشاورزان در طول سه ماه عمر گیاه کلم، 20 بار این گیاه را سم‌پاشی می کنند، این در حالی است که در دنیا برای مبارزه با آفات کشاورزی از روش‌های مبارزه ی بیولوژیک مانند حشرات استفاده می‌شود.

قاسمی با اشاره به این‌که در حوزه کشاورزی مشخص نیست، نظارت بر تولید محصولات سالم بر عهده کدام نهاد است، تأکید کرد: مشخص نیست این وظیفه بر عهده وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو است یا وزارت کشاورزی و یا قوه قضائیه؛ بنابراین نمی­دانیم کدام سازمان یا وزارت خانه باید به این بحث ورود کند.

نماینده استان فارس در شورای عالی استان‌ها بابیان اینکه روزبه‌روز میزان سرطان و انواع بیماری‌ها در کشور افزایش می‌یابد گفت: شنیده‌ها حاکی از این است که برای تسریع در قرمز شدن هندوانه از پودر نظافت و برای قرمزتر شدن گوجه‌فرنگی از مایع ظرف‌شویی استفاده می‌شود که بسیار برای انسان مضر است.

وی با تأکید بر اینکه باید مزرعه‌داران دارای شناسنامه باشند تا بتوان نحوه کشت محصول آن‌ها را کنترل کرد افزود: اگر این شناسنامه صادر شود محصولات کشاورزی تولیدشده کنترل و پایش می‌شوند و برچسب سلامت دریافت می‌کنند. در این صورت کشاورزان متخلف محروم، جریمه یا محکوم می‌شوند که گام بزرگی در تولید محصول باکیفیت است.* چرا این اتفاق نمی‌افتد و روزبه‌روز ما غذاهای ناسالم‌تری دریافت می‌کنیم.

  قاسمی ادامه داد: تولید و مصرف محصولات غذایی ناسالم هزینه زیادی را ازنظر سلامت جسمانی و روانی به مردم تحمیل می‌کند،به‌طوری‌که ما سالانه باید مبلغ زیادی را برای درمان بیماری‌های ناشی از تولید محصولات ناسالم هزینه کنیم. درحالی‌که شاید بتوان با نصف این مبلغ محصولات سالم‌تری تولید کرد.

  عضو کمیسیون حقوقی و نظارت شورای عالی استان‌ها با اشاره به احتمال حضور *آیت‌الله رئیسی رئیس قوه قضائیه* در اجلاس آتی شورای عالی استان‌ها گفت: پیشنهاد می‌کنم از سوی شورای عالی استان‌ها از قوه قضائیه بخواهیم به‌عنوان مدعی‌العموم به این مسئله ورود کند. این قوه بررسی کند که چرا هیچ کنترل و نظارتی بر روی فروش و استفاده سموم وجود ندارد و چرا این تخلف‌ها انجام می‌شود.

این عضو شورای عالی استان‌ها بابیان اینکه نزدیک به 34 درصد از محصولات تولیدی ما از بین می‌رود تأکید کرد: این آمار بسیار بالایی است و نشان می‌دهد و ما در زمینه تولید، نظارت و توزیع محصولات کشاورزی ضعیف عمل کرده‌ایم. *ما رتبه سوم دورریز مواد غذایی در دنیا را داریم* که آمار وحشتناکی است. درحالی‌که با این حجم از غذا می‌توان غذای 9 میلیون نفر را تأمین و 7 میلیارد دلار صرفه‌جویی ارزی کرد یا ارزآوری داشت. این مسئله در کنار تولید محصولات غذایی و کشاورزی ناسالم نه‌تنها سبب کاهش امنیت غذایی می‌شود بلکه می‌تواند به امنیت ملی نیز آسیب برساند.

 وی بابیان اینکه در طرف مقابل باید به کشاورزان هم توجه کرد، گفت: بسیاری از این مشکلات به سبب عدم توجه به کشاورزان است. کشاورزان در مدت کمی باید محصولات خود را به فروش برسانند چراکه فسادپذیری محصولات کشاورزی بسیار بالاست و نبود امکانات سردخانه‌ای و فروش تضمین‌شده سبب می‌شود بسیاری از محصولات از بین برود یا کشاورزان برای درآمدزایی دست به استفاده از سموم و کودهای غیراستاندارد بزنند.

انتهای پیام /  101
1257 کلیک ها  چهارشنبه, 02 مرداد 1398 13:16
این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)

نظر دادن

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «راستین آنلاین» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بالا