جمشید معینی سهشنبه ۲۸ اردیبهشتماه در جمع خبرنگاران به تشریح ویژه برنامههای هفته میراث فرهنگی و روز جهانی موزه در فارس پرداخت.
او با تأکید بر اینکه موزهها نباید شیمحور باشند، گفت: با توجه به شعار امسال روز جهانی موزهها باید برنامهریزیها به سمتوسویی رود که شاهد تحول بزرگی در این اماکن فرهنگی باشیم که بیشک نتیجه آن توسعه پایدار گردشگری و رونق این صنعت خواهد بود.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس گفت: شیوع بیماری کرونا و تعطیلیهای پیدرپی موزهها و اماکن فرهنگی و همچنین محدودیتهایی که برای بازدید گردشگران از این اماکن در نظر گرفته شد؛ بیرمقی گردشگری و بهتبع آن موزه گردی را به همراه داشت که البته بهنوعی امری اجتنابناپذیر هم به شمار میرود.
معینی افزود: در یک سال و چند ماه اخیر آمار بازدیدها از موزهها با کاهش همراه شد، ولی چراغ موزههای استان خاموش نشد هرچند که کرونا نشان داد که موزهها چقدر میتواند آسیبپذیر باشند.
او با بیان اینکه باید برنامهریزیهای امسال برای موزهها و اماکن فرهنگی متناسب با شعار جهانی است، خاطرنشان کرد: وضعیت کنونی نشان داد که چارهای نداریم جز اینکه بازنگری در کارهای فرهنگی داشته باشیم و به چشماندازهای آینده این حوزه نگاه جدیدتری بیندازیم.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس با اشاره به اینکه در حال حاضر در این استان ۴۴ موزه فعال وجود دارد، گفت: بیش از ۲۵ هزار شیء تاریخی در فارس وجود دارد، اما حدود ۵ هزار شیء در معرض دید عموم قرارگرفته است.
معینی با بیان اینکه هماکنون نزدیک به ۱۲ هزار شیء تاریخی و فرهنگی فارس در سامانه جام به ثبت رسیده است، گفت: تمام اطلاعات مربوط به یکشی تاریخی شامل عکس، قدمت، محل کشف، کاربری در این سامانه به ثبت میرسد درواقع این اقدام نوعی مستند نگاری اشیاء است که برای حفاظت بیشتر و اصولی آن انجام میشود.
او همچنین به برنامههای قابلاجرا در روز جهانی موزه و هفته بزرگداشت میراث فرهنگی اشاره کرد و گفت: از اطلس نقشه باستانشناسی ۳۶ شهرستان استان فارس شامل آثار ثبتشده در فهرست آثار ملی با حضور مسئولین استانی رونمایی خواهد شد.
معینی ادامه داد: از فعالان حوزه میراثفرهنگی که در تهیه نقشه باستانشناسی استان فارس نقش داشتهاند؛ تقدیر خواهد شد و همچنین شورای گفتوگوی بخش خصوصی در اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی فارس راهاندازی خواهد شد.
او گفت: کمیته گردشگری بافت تاریخی باهدف ارتقاء بهرهوری برای ساکنین، فعالان، ذینفعان و سرمایهگذاران راهاندازی میشود.
معینی ادامه داد: وبینارهای تخصصی هفته میراثفرهنگی نیز شامل معرفی سایت موزه دروازه پردیس پارسه (تخت جمشید) برای تورهای تخصصی، معرفی موزههای بخش خصوصی و دولتی در استان فارس و معرفی بخشی از شاخصترین آثار موزه، آثار میراث معنوی استان فارس در فهرست آثار ملی ایران، سامانه جام و ثبت ۵۵۰۰ اثر تاریخی فرهنگی منقول در استان فارس، مستند نگاری آثار تاریخی فرهنگی، با رویکرد تزئینات وابسته به معماری، معرفی موزه پارس بهعنوان یکی از قدیمیترین موزههای کشور، معرفی مسجد جامع عقیق بهعنوان قدیمیترین بنا در شیراز با حفظ کاربری برگزار میشود.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس بیان کرد: اصحاب رسانه از باغموزه مشاهیر و موزه منطقهای فارس نیز بازدید خواهند کرد و برنامهای نیز برای عکاسان خبری در تخت جمشید خواهیم داشت.