روایت ویکی‌ لیکس از روز قبل از خروج شاه

جولیان آسانژ روزنامه‌نگاری است که افشاگری‌های او حتی آزادی مطبوعات در اروپا و آمریکا را هم به ستوه آورده است. او سایت ویکی لیکس را ایجاد کرده که افشاگری‌های دست اول دنیای سیاست در آن منتشر می‌شود.
 
به خصوص اسناد و ایمیل‌های محرمانه آمریکا همواره هدف این سایت قرار می‌گیرد. همین موضوع عاملی شده تا آسانژ برای فرار از دادگاه‌های آمریکا در چند سال اخیر به سفارت اکوادور در لندن پناه برده و به زندگی در این سفارتخانه ادامه دهد. آخرین اسنادی که سایت ویکی لیکس منتشر کرده حدود نیم میلیون سند است که مربوط به سال ۱۹۷۹ میلادی است. نام ایران هم در این اسناد به چشم می‌خورد؛ اسنادی مرتبط با دیپلمات‌های آمریکایی در ارتباط با انقلاب ایران که در سال ۱۹۷۹ رد و بدل شده است.
 
در بسته جدید مدارک و اسناد موضوعاتی نظیر انقلاب اسلامی ایران وگروگانگیری دیپلمات‌های سفارت آمریکا، تصمیم آمریکا مبنی بر استقرار موشک‌های کروز «پرشینگ» در اروپا، اعزام نیروهای شوروی به افغانستان و سایر موضوعات ارائه شده است. دربخشی از این گزارش در ارتباط با روزهای قبل از انقلاب ایران ادعا شده است: «ویلیام سالیوان سفیر وقت آمریکا در تهران یک روز قبل از خروج شاه از کشور به واشنگتن گزارش می‌دهد فرماندهان ارتش شاهنشاهی به فرستاده نظامی کارتر در ایران ژنرال رابرت‌هایزر گفته اند که با رئیس‌جمهور شدن بازرگان مشکلی ندارند.»
 
البته برخی از آنچه ویکی لیکس منتشر کرده قبلا از آرشیو ملی آمریکا از حالت محرمانه خارج شده است و حکم افشاگری ندارد. اسناد این سایت در خصوص داعش نیز مدعی است:«تصميم سيا و عربستان براي مسلح کردن جنگجويان مجاهدين در افغانستان براي جنگ با اشغالگري شوروي در همان سال‌های دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی به ايجاد القاعده منجر شد. در همين زمان بود که اسامه بن لادن عربستان را ترک کرد و به پاکستان رفت و از اين مجاهدين حمايت کرد. شکل‌گيري آنها در نهايت منجر به حملات يازدهم سپتامبر شد.
 
حملاتي که آمريکا را به حمله به افغانستان و عراق ترغيب کرد. در نتيجه اين حملات، خلا قدرت در عراق ايجاد شد که در نهايت به شکل گيري داعش منجر شد. بسياري از جنگجويان اين گروه عضو سازمان‌هاي تروريستي مختلف در عراق از جمله القاعده بودند. پس از آنکه آمريکا نيروهاي خود را از عراق خارج کرد، اين گروه از پناهگاه خود در رقه، سوريه خارج شد. آنها با گذشتن از شمال عراق، موصل را با همه پول و نفت آن اشغال کردند و بودجه لازم را براي بقاي خود به دست آوردند.»
 
هرچند بررسی تمامی اسناد ویکی لیکس درباره جریان‌هایی که در سال ۱۹۷۹ رخ داده است نیاز به بررسی دقیق دارد اما دست کم در خصوص این اسناد که به نام اسناد «کارتر ۳» منتشر شده است می‌توان گفت: ریاست جمهوری کارتر در آمریکا همچنان یکی از بحث‌برانگیزترین دوران‌ها در تاریخ معاصر آمریکاست؛ رئیس‌جمهوری که بیش از یک دوره نتوانست مردم آمریکا را برای ریاست بر کاخ سفید قانع کند.
انتهای پیام /  راستین آنلاین
1533 کلیک ها  پنج شنبه, 11 آذر 1395 08:44
این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)

نظر دادن

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «راستین آنلاین» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بالا