پاسخ به دغدغه های دوستداران محیط زیست در خصوص قطع درختان در گربایگان

راستین آنلاین:جنگل دست‌کاشت واقع در دشت گربایگان از توابع فسا، بخشی از طرح تحقیقاتی پخش سیلاب دکتر آهنگ کوثر استاد آبخوانداری است که در سال 1362 بنا نهاده شده، قطع درختان در " جنگل تحقیقاتی کوثر"  توسط محققین مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس باعث ایجاد نگرانی در دوستداران محیط زیست شده است.


رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس در این خصوص می گوید: تا 36 سال پیش این منطقه یک بیابان بی آب و علف بود که ابتدا در سطح 80 هکتار بخشی از عرصه به شکل انبوه و در سطح ۶۰ هکتار غیر انبوه جنگل کاری شد.
ابراهیم زارع تصریح کرد: اکنون " جنگل تحقیقاتی کوثر" تبدیل به یک منطقه سرسبز شده که احیای آب های زیرزمینی و ترسیب کربن را به دنبال داشته و علاوه بر آن گلهای درختان این جنگل  به تغذیه زنبور عسل رسیده  و ‌ به عنوان یک گردشگاه مورد استفاده قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه اکثریت درختان این جنگل از نوع اکالیپتوس است، ابراز کرد: این گیاه بومی استرالیا بوده و از آب های زیر زمینی و سطحی استفاده می کند، کمبود منابع آبی از یک طرف و باور به حفظ این جنگل  برای نسل های آینده از طرفی محققین را برآن داشت تا درختان بومی که مصرف آب کمتری داشته و بدون استفاده از آبهای زیرزمینی سرسبز باقی می مانند را با درختان موجود جایگزین کنند تا زمینه تدریجی تبدیل جنگل اکالیپتوس به جنگل گونه های بومی فراهم شود.
این مقام مسئول افزود: این فرضیه نیاز به آزمایش داشت تا در صورت موفقیت به تدریج در یک دوره بلند مدت حداقل ۱۰ الی ۱۵ ساله جایگزینی با گونه‌های موفق انجام شود.
به گفته زارع  در همین راستا در سه نوار 3300 متری از عرصه های پخش سیلاب یعنی در مساحتی کمتر از یک هکتار درختان اکالپیتوس قطع شد تا با نهال های درختان بومی شامل کُنار ایرانی، کُنار محلی، اقاقیا و بادام تلخ جایگزین شود.
وی یادآور شد: برش درختان بدون ریشه کنی و به نحوی انجام شد که در صورت عدم توفیق در استقرار گونه‌های جدید، اکالیپتوس ها قادر به رویش مجدد باشند.
وی در خصوص ممانعت از ورود سیل به جنگل توسط محققین مرکز تحقیقات کشاورزی گفت: صرفا از ورود یک سیل به محدوده یک هکتاری جنگل جلوگیری شد چرا که با ورود سیل به این محدوده بدلیل حضور بقایای برش، سیل آن ها را حمل و سبب تخریب خاکریزها و سازه‌ها می‌شد و در مابقی عرصه 2200 هکتاری ایستگاه، سیلاب وارد و گسترده شده است.
زارع در ارتباط با توقیف مقداری از چوب های بریده شده  اظهار کرد: چوب ها با هدف جلوگیری از ورود سودجویان و ربوده شدن آنان، توسط قاضی محترم محل ضبط شده که با مذاکرات صورت گرفته و طی مراحل قانونی به  اموال دولت برگردانده خواهد شد.
وی با بیان اینکه به منظور قطع درختان در سایت رسمی مزایده دولتی، اطلاعیه زده شده و افراد زیادی در آن شرکت کرده ، تصریح کرد: فرد صلاحیت دار در مزایده  مذکوربرگزیده شد، درآمد حاصل از این مزایده به خزانه دولت واریز شده و پس از بازگشت به حساب مرکز تحقیقات صرف مرمت شبکه های پخش سیلاب و اجرای طرح تحقیقاتی خواهد شد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس با اشاره به اینکه " جنگل تحقیقاتی کوثر"  متعلق به این مرکز است از همه دوستداران محیط زیست به خاطر توجه و نگرانی در مورد این جنگل تقدیر کرد و افزود: علاقمندان یقین بدانند دغدغه ما برای حفظ طبیعت اگر بیشتر از آنان نباشد کمتر نیست و فقط سعی در داشتن آینده ای داریم که جنگلی سرسبز با درختان سازگار با مناطق خشک و کم آب بر داشته تا بتواند الگوی ایده‌آلی برای مناطق خشک دیگر باشد.
وی ابراز کرد: در چند روز اخیر از مسئولین محلی و مردم علاقه مند دعوت شد و ضمن تشریح مشکلات موجود، در مورد اهداف بنیادین تحقیق جدید گفتگو شد که همه افراد بدون استثنا وقتی با حقیقت موضوع آشنا شدند آن را تأیید کردند.
زارع تاکید کرد: نهال های در نظر گرفته شده برای کاشت آماده است که با گذر از سرمای زمستان در اسفند ماه کاشته خواهد شد و  از هم اکنون از علاقمندان دعوت می شود تا در کشت نهال ها که حرکتی سبزاندیشانه است همیاری کنند.
انتهای پیام /  منصوره خسروبیگ
629 کلیک ها  شنبه, 07 دی 1398 00:09
این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)

نظر دادن

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «راستین آنلاین» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بالا