موضوع باغات قصردشت که شناسنامه سبزشهر شیراز و مرزبین زندگی ماشینی و تفرجی مثال زدنی محسوب می شوند،سالهاست به عنوان یکی از مهمترین موضوعات مدیریت شهری در این کلان شهرموردبحث قرارمی گیرد.
باغهایی که علیرغم تبلیغات فراوان مبنی بر تلاش برای حفظ و نگهداری آن در دوره قبل شهرداری شیراز ساخت پروژه ناکام برج تاریخی، ساخت مسیر ورودی به تونل ایمان و... آسیب های جدی به آن واردکرد.
حالا و درشرایطی که شورای پنجم و شهردارانتخاب شده توسط آن برلزوم حفظ و صیانت این باغ ها تاکیید می کنند و حراست ازآنها را رویکردی منبسط از برنامه های انسان محور خود می دانند،بازهم نوای دلنشینی ازسمت و سوی آنها به گوش نمی رسد.
مماشات یا همکاری مسيله این است؟
درست چند روز پس از اظهار نظررییس کمیسیون معماری و شهر سازی شورای اسلامی شهر شیرازکه گفته بود «می شود با همکاری و تعامل مردم باغات را حفظ کرد»، یک کارشناس و پژوهشگر حوزه آب و محیط زیست انگشت اتهام را به سمت شهرداری شیرازنشانه رفته است و مسئولان مرتبط ترین مجموعه با مدیریت واحد شهری را به مماشات درخصوص ریه سبز شهر شیرازمتهم می کند.
داریوش مختاری که با پایگاه خبری کشاورزی و منابع طبیعی گفتگو کرده است، پاسخگویی مدیران و اصلاح قانونهای مربوطه،را بخشی از حل مساله بحران های فزاینده زیست محیطی می داند و معتقد است: هر گونه ضابطه و مصوبهای که تغییر کاربری بقایای باغهای قصرالدشت را توجیه قانونی کند، خلاف نص صریح قانون “حفظ و گسترش فضای سبز شهری (مصوب ۲۰/۰۴/۱۳۸۸) ” است و بیدرنگ باید با تصویب کنندگان چنین مصوبه هایی برخورد قانونی و قضایی شود.
وی درادامه این گفتگو این نکته را نیز تذکر داده است که « با اینکه محدوده عملیاتی ستاد آبادگری در بدنه دستگاه شهرداری شیراز، حوزه استحفاظی باغهای قصرالدشت است ولی حفره های فراوانی به طور هوشمندانه در ضوابط غیرقانونی گنجانده شده است که تغییر کاربری را به شدت برای باغخواران و شهرخواران آسان کرده است. در همین راستا، ستاد آبادگری پایه گذاری شد تا زیر چتر ضوابط ساختگی و غیرقانونی، بقایای باغهای قصرالدشت را به بهانه های کاذب توسعه مراکز آموزشی، موزه، هنری، هتل، مراکز تفریحی، سرمایه گذاری و اشتغال، تغییر کاربری دهند.»
به اعتقادمختاری در چنین شرایطی آشکار است باغخواران و شهرخواران، رویکردهای مدیران و کارشناسان دلسوز را که با رویه های غیرقانونی و نهادهای ساختگی موجود مخالفت میکنند، برنمی تابند.
نجات باغ ها وظیفه کیست؟
کارشناس و پژوهشگر حوزه آب و محیط زیست که ازکمکاری کمیسیون محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز به شدت نگران است می افزاید: بنا نیست بدنه کارشناسی یا فعالان محیط زیست، باغها را نجات دهند بلکه شورای اسلامی شهر شیراز باید با جدیت اقدام به پیگیریهای حقوقی و قانونی نسبت به برچیدن کلیه ضوابط ساختگی و غیرقانونی کند.
مختاری می افزاید:ریشه کن کردن ضوابط ساختگی که توسط باغخواران و شهرخواران و با هوشمندی تهیه شده است، هر چه زودتر در دستور کار شورای اسلامی شهر شیراز قرار گیرد.
وی که اعتقاد دارد ماهیت و ساختار ستاد آبادگری باغها بیشتر به یک مشاور املاک شبه دولتی شبیه است تا یک بخش مدیریتی از سازمان اداری شهرداری شیراز به عنوان یک موسسه عمومی می افزاید:بنابراین لازم است این ستاد از مجموعه دستگاه اداری شهرداری شیراز که از قدرت و ثروت فراوانی برخوردار هست، حذف یا اصلاح شود و به احتمال و برای رعایت یکدستی در مدیریت فضای سبز شیراز در مجموعه سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری ادغام شود.
مختاری بر این باور است که انجام اصلاحات یادشده کمک میکند تا کارشناسان و مدیران دلسوز نیز در مجموعه شهرداری شیراز در سطوح مدیریتی رشد کنند و تلاش خود را برای برونرفت کلانشهر شیراز از مخاطرات بیشمار زیست محیطی به کار گیرند.
وی با بیان اینکه مماشات برخی مدیران و کوتاهی شورای اسلامی و مجموعه دستگاه اداری شهرداری شیراز برای نجات بقایای باغهای ارزشمند و تاریخی قصرالدشت، پشتمُله، چمران و منصورآباد پذیرفتنی نیست،نسبت به بروز یک بحران زیست محیطی ناشی ازاین مماشات هشدار می دهد و می افزاید: تصاویر ماهوارهای به آسانی ثابت میکند که تغییر کاربری ها شدت گرفته و اساسا برای اثبات حقوقی و محکمه پسند اقدامات غیرقانونی شهرداری شیراز نیاز به هیچ سند و مدرکی محکمتر از این تصاویر نیست.
در شرایطی که تقریبا همه کارشناسان شهری و محیط زیست بر لزوم حفش و نگهداری از باغات قصردشت تاکید می کنند و افکار عمومی از آن به عنوان یک مظالبه جدی یاد می کنند،اگرادعای داریوش مختاری درخصوص باغات قصردشت درست باشد،شورای اسلامی شهرو شهرداری شیرازباید پاسخگوی دوگانگی درحرف و عمل خود باشند.
پاسخی مستند که «پایگاه خبری تحلیلی راستین آنلاین»نیز آمادگی خود را برای انتشارآن و باهدف تنویر افکار عمومی اعلام می دارد.