داستان آب/آیا این بار هم پای دشمن خارجی در میان است؟

راستین آنلاین :تقریبا از دو دهه پیش بود که تحلیلگران جنگ قرن آینده را جنگ آب می نامیدند.اما انگارصبراین جنگ برای رسیدن به یکی از حساس ترین نقاط جهان بسیارکوتاه بود.

شاید هنوز بروز این جنگ توسط بسیاری جدی گرفته نشده بودکه کمبود آب درکشورما ابتدا به معضل وسپس به یک بحران تبدیل شد.

سال 1394 بود که محسن رنانی عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان دریک اظهارنظرجنجالی هشدار داد که تا پنج سال آینده شاهد جنگ فراگیر آب در کشور خواهیم بود.

رنانی با اشاره به اینکه بحران حقیقی ایران، مناقشه هسته‌ای نیست گفت: این مناقشه دیر یا زود حل خواهد شد و آمریکا هم هیچ غلطی نمی‌تواند بکند و بحران عربستان هم مشکلی برای ایران ایجاد نخواهد کرد.



وی افزود:اما بحران آب ایران را خواهد بلعید و امنیت ملی ما تهدید خواهد کرد. امروز میدان واقعی جنگ ما، در حوزه آب است. بحران آب در آستانه ورود به زیست اجتماعی در کشور است.

رنانی که اعتقادداردمردم در مسئله بحران آب متهم نیستند بلکه آنها قربانی سیاست‌های غلط سیاستگذاران و حکمرانی اشتباه نظام تدبیر در حوزه آب شده‌اند می گوید: اکنون حق نداریم آنها را متهم کنیم.

درچنین شرایطی برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که اگر بحران کم آبی درکشور ادامه یابد، فلات مرکزی ایران تخلیه می‌شود و مردم به سمت دریاها، حاشیه خلیج فارس، دریای خزر و عمان مهاجرت می‌کنند. در چنین شرایطی باید انتقال آب صورت گیرد که در این رابطه اختلافات بسیار زیادی وجود دارد.

داستان ابردزدی

حال و در شرایطی که به نظر می رسد بیش از هر زمان دیگری نیازمند به ارائه راهکارهای علمی جهت مقابله و در عین حال مدیریت بحران کم آبی درکشور هستیم،رئیس سازمان پدافند غیرعامل می گوید: تیم‌های مشترکی از اسرائیل و یکی از کشورهای همسایه، ابرهای در حال ورود به ایران را غیربارور می‌کنند؛ علاوه بر این ما با بحث ابردزدی و برف دزدی نیز مواجه هستیم.

سردار غلامرضا جلالی تغییرات اقلیمی در ایران را مشکوک به دخالت خارجی‌هامی داند و می گوید:مراکز علمی که در کشور وجود دارد مطالعه‌ای در این خصوص انجام داده‌اند که نتیجه مطالعات این موضوع را تأیید می‌کند.

وی ادامه می دهد: در این مطالعه طی چهارسال گذشته ارتفاعات افغانستان تا مدیترانه مورد بررسی قرار گرفته است؛ نتیجه اینکه همه ارتفاعات بالای دو هزار و 200 متر در این محدوده پر از برف ولی ارتفاعات ما خشک بوده است.

ردنظریه سردار

اما مدیر کل پیش بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی نظریه سردارجلالی را قویا رد می کند و می گوید:براساس اطلاعات هواشناسی امکان اینکه کشوری برف یا ابری را بدزد، وجود ندارد.


احد وظیفه می گوید: نمی‌دانم ایشان برچه اساسی این موضوعات را مطرح کرده است، احیانا ایشان اسناد و مدارکی در این زمینه دارند و من در جریان نیستم، اما براساس اطلاعات هواشناسی امکان اینکه کشوری برف یا ابری را بدزد، وجود ندارد.


وی با بیان اینکه  کشوری نمی‌تواند، ابر بدزد، می افزاید: اگر اینگونه بود پلیس آب در آمریکا ایجاد نمی‌شد، چراکه ابرها را از دیگر کشورها می‌دزدیدند و دیگر نیازی به پلیس آب نبود و آن را حذف می‌کردند.


وظیفه با بیان اینکه این‌ها مسائلی است که باید در محیط‌های علمی مطرح شود، تاکید می کند: مطرح کردن این مباحث نه تنها مشکلی را از ما حل می‌کند، بلکه باعث می‌شود از چاره‌اندیشی درست منحرف شویم. اگر فکر کنیم کشوری برف‌ها و ابرهای ما را می‌دزد و این موضوع صحت نداشته باشد به خطا رفته‌ایم.


وی با اشاره به اینکه هنوز تکنولوژی وجود ندارد که بتواند جو را تغییر دهد، می گوید: تولید گازهای گلخانه‌ای توانسته جو را به نوعی تغییر دهد که با تغییر اقلیم مواجه شویم و دمای کره‌ زمین یک درجه گرمتر شود که همین یک درجه باعث بروز خشکسالی‌های متمادی برای کشورها شده است.

چاره کار چیست؟

دراینکه کشور ما و یا مناطق زیادی از کره خاکی دچار خشکسالی و بحران کم آبی هستند شکی نیست.اما به نظر می رسد دراین میان مدیریت بحران در این موضع می تواند گره گشای بسیباری ازمشکلات باشد.

محسن رنانی معتقد است  تنها راه نجات ایران از وضعیت فعلی در بخش آب آن است که نخست مسئولان کشور، وجود بحران را پذیرفته و صادقانه به اشتباهات گذشته اعتراف کنند. آنگاه یک گفت‌وگوی فراگیر ملی دراین زمینه راه اندازی کنند و مشارکت همه گروه‌های اجتماعی و نهادهای مدنی را در این مسیر جلب کنند و مهم تر از همه، اعتماد جامعه را جلب کنند و جامعه را به این باور برسانند که ما در بحرانیم و باید برای خروج ازبحران با حکومت همکاری کنیم.

انتهای پیام /  101
3174 کلیک ها  چهارشنبه, 13 تیر 1397 00:34
این مورد را ارزیابی کنید
(6 رای‌ها)

نظر دادن

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «راستین آنلاین» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بالا