چاپ کردن این صفحه

دمیدن روح امیددرکالبد مجروح شهرشیراز

راستین آنلاین:از اصلی‌ترین ارکان حفظ هویت یک ملت، زنده نگاه‌داشتن گذشته و بافت سازه‌های آن کشور است. ازاین‌رو ملتی می‌تواند تمدن و فرهنگ خود را به جهانیان معرفی کند که ابتدا خود در حفظ و بسط دادن آن کوشا باشد.

به‌عبارتی‌دیگر همواره از اولویت‌های مطرح و مهم در میان مردم هر سرزمینی، مکان زیست و روح حاکم بر سبک زندگی گذشتگان در هر شهر و دیاری است.

اگر برج ايفل و خيابان شانزليزه پاريس را از پس‌زمینه شکل‌گرفته ذهنی‌مان در مورد جاذبه‌هاي گردشگري اروپا حذف کنيم؛ به‌راحتی مي‌توان به اين مسئله پي برد که اصلی‌ترین جاذبه‌هاي گردشگري پرطمطراق اروپا؛ ساختمان‌ها، موزه‌ها و مکان‌هاي تاريخي اين کشورها هستند.

درواقع بیشتر جاذبه‌های کشورهای اروپایی ساختمان‌هاي قديمي هستند که يا کليساهاي قديمي هستند يا مکان‌هاي تاريخي که به‌زعم قدرت رسانه‌ای غربي‌ها به بخشي از پرطرفدارترین مکان‌هاي سياحتي دنيا تبدیل‌شده‌اند.

بعيد است که شما به‌عنوان يک گردشگر به يک شهر سياحتي در يک کشور اروپايي قدم بگذاريد و کليساي با قدمت 200، 300 و يا 400 سال قدمت آن، جزو ديدني‌هاي آن شهر معرفي نشود.

به‌عنوان‌مثال کشور هلند ازجمله کشورهايي است که در کنار ساير کشورهاي اروپايي، اهميت بسيار زيادي براي مکان‌ها، ساختمان‌ها و نمادهاي تاريخي خود قائل است. سازه‌ها و نمادهاي تاريخي اين کشور نه‌تنها از اهميت بسيار زيادي برخوردار هستند بلکه کمتر طرح و برنامه کلان عمراني مي‌تواند باعث تخريب و يا حتي تعدي به اين مکان‌هاي تاريخي اين کشور شود.

شهر دلفت نيز به‌عنوان يکي از شهرهاي تاريخي و يکي از اصلی‌ترین شهرهاي دانشگاهي هلند از اين قاعده مستثنا نيست در اين شهر همچون ساير شهرهاي هلند نوسازي و يا بازسازي ساختمان‌هاي مسکوني قديمي بسيار با مقررات سخت و جدي مواجه است.

درواقع حفظ و نگهداري اين ساختمان‌ها و مکان‌هاي تاريخي از اهميت بسيار زيادي براي دولتمردان اين کشورها برخوردار است که از هيچ تلاش و کوششي براي حفظ و نگهداري اين مکان‌ها و ساختمان‌هاي قديمي که بعضي از آن‌ها نهايت قدمتشان به 300 تا 400 سال هم نمی‌رسد دريغ نمی‌کنند.

جفای چندساله به بافت تاریخی در شیراز

متأسفانه آنچه در چند سال اخیر در شیراز به اسم توسعه و بازسازي و عمران اتفاق مي‌افتد برعکس و خلاف آن چيزي است که برخي مدعي آن هستند. در چند سال گذشته بسياري از مديران شهري شیراز به جان بافت‌هاي تاريخي و قديمي شهر افتادند و به اسم توسعه و نوسازي آن‌هم يک تقليد کاملاً غلط و اشتباه، ضمن تخريب بافت‌هاي تاريخي شهر به‌جای آن مجتمع تجاري و هتل و پاساژ برپا مي‌کنند و باافتخار از آن به‌عنوان توسعه و مديريت شهري ياد مي‌کنند!

به‌عنوان‌مثال سال گذشته از ۱۰ خانه‌ تاریخی درگذر سر باغ محله سنگ سیاه شیراز، به بهانه ساخت بازارچه صنایع‌دستی تخریب شدند.

 بااینکه این خبر را کارشناسان و متخصصان این حوزه که در شیراز حضور داشتند، تائید کردند اما شهردار منطقه 8 شیراز این تخریب‌ها را تکذیب کرد. اتفاقی که پس از انتشار تعدادی عکس در برخی رسانه‌ها تائید شد.

در آن زمان گذر سر باغ محله سنگ سیاه شیراز، شاهد کشیده‌ شدن، حصارهای فلزی به دور 10 خانه تخریب‌شده در این محله در اواسط آبان بود. خانه‌هایی ارزشمند که هویت بافت تاریخی شیراز را تشکیل می‌دادند و باسیاست‌های غلط حاکم بر مدیریت شهری دیگر اکنون چیزی جز تلی از خاک نیستند.

جفا به بافت تاریخی شهر شیراز در چند سال اخیر در حالی انجام شد که مسئولان شهرداری بدون هیچ هراسی از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دست به تخریب بافت تاریخی می‌زدند و اطراف خانه‌های ویران‌شده را حصار ممهور به آرم شهرداری می‌زدند.

دمیدن روح زندگی در کالبد مجروح شهر

درحالی‌که در این چند سال این سؤال که چرا اداره‌ میراث فرهنگی هیچ اقدامی برای جلوگیری از این تخریب‌ها انجام تمی‌دهد بی‌جواب مانده بود، اکنون شهردارشیراز از لزوم دمیده شدن روح زندگی به کالبد بافت تاریخی شهر شیراز سخن می‌گوید.

حیدر اسکندر پور که حالا به پشتوانه تجربه اجتماعی‌اش در فرمانداری شیراز، بافت تاریخی شیرازونوع مدیریت بر آن به‌خوبی می‌شناسد قول داده تا بخش زیادی از دیدارهای کاری و مردمی خود را در بافت تاریخی انجام دهد.

شهردارشیراز با ابراز امیدواری نسبت به اینکه دیگر دستگاه‌های شهری و استانی نیز اهمیت بافت تاریخی شیراز را درک کنند می‌گوید: احیای بافت تاریخی شیراز از اولویت‌های شهرداری در عرصه گردشگری است.

اسکندر پور استفاده از ظرفیت‌های شیراز برای توسعه گردشگری را یک ضرورت می‌داند و معتقد است که سهم زیادی از تحقق این توسعه منوط به رونق بافت تاریخی است

توسعه به‌شرط زندگی

شهردارشیراز شرط توسعه بافت تاریخی شیراز را جاری شدن دوباره زندگی در این بخش از شهرمی‌داند و قول می‌دهد تا برای احیای بافت تاریخی شیراز از سال آینده برنامه‌ای جدی را اجرا کند.

درهرحال شاید اسکندر پور بهتر از هرکسی بداند که هویت شیراز ویلاهای اطراف شیراز نیست بلکه بافت قدیم و تاریخی آن است. بافتی که او و تیمش برای احیا نفس به شماره افتاده آن راه سختی را پیش رودارند.

انتهای پیام /  101
1210 کلیک ها  شنبه, 11 آذر 1396 15:26
این مورد را ارزیابی کنید
(2 رای‌ها)

بیشتر بخوانید 101

موارد مرتبط