چاپ کردن این صفحه

بزرگترین غار دست ساز جهان نیازمند توجه بخش دولتی است

سنگ‌اِشکن همچنان مورد بی مهری

به گزارش راستین آنلاین ، اطلاعات دقیقی درمورد قدمت غار سنگ شکنان که از زیباترین غار های مصنوعی جهان محسوب می شودوجودندارد،اما آنچه مسلم به نظر می رسد این است که  سنگ‌تراشان جهرمی  در طول سالیان زیاد یکی از بزرگترین غارهای دست سازجهان را بوجود آورده‌اند. غاری که اکنون نزدیک به ۳۰۰ متر طول و ۱۵۰ متر عرض دارد و ارتفاع آن ۴ مترمی رسد.

یکی از ویژگی های این غار منحصر به فرد این است که  خالقان این اثر زیبا هنگام برداشت سنگ  وبرای جلوگیری از تخریب غار بعد از چند متر پیشروی، ستون‌هایی به‌جا گذاشته‌اند که این امر، موجب زیبایی دوچندان غار شده‌است.

غاری که تاکنون کسی برای مرمتش آستین بالا نزده است  ومتاسفانه  دودهانه از  13 دهانه ورودی آن تخریب شده است.

این درحالی است که تخریب  ستون‌های غار درسالهای اخیر باعث شده تا ترک‌هایی در سقف غار ایجاد شود.ترک هایی که بخش هایی از غار را نا امن کرده است.

احیاء این غار نیازمند توجه بیشتر بخش دولتی است

اما در شرایطی که این غار منحصر به فرد درسالهای دور و نزدیک با بی مهری مسئولان تصمیم گیر روبرو بوده است  ،رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر جهرم می گوید: بیشتر اقدامات انجام‌شده در خصوص غار سنگ اشکن با حمایت مردم بوده است .

محمود رضا نسابه احیاء این غاررا نیازمند توجه بیشتر بخش دولتی  می داند و می گوید  : کمیته میراث فرهنگی  متشکل از تعدادی کارشناسان ارشد حقوق، زمین‌شناسی، نقشه‌برداری، جغرافیا، معماری و جمعی از علاقه‌مندان و پیشکسوتان میراث فرهنگی شهر جهرم با اهدف توجه بیش‌ازپیش به بافت‌های تاریخی و آثار تاریخی زیر نظر کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر جهرم، تشکیل شده که یکی از برنامه های آن تهیه گزارشی از این غار و ارسال آن به سازمان میراث فرهنگی کشوربوده است.

وی نتیجه ارسال این گزارش را اختصاص مبلغ 2 میلیارد ریال به این غار عنوان می کند و می افزاید:از مسئولان کشوری می‌خواهیم جهت بازسازی و شروع عملیات در مکان مذکور نسبت به تخصیص بودجه در نظر گرفته اقدام کنند.

وی در عین حال تاکید می کند که مهم‌ترین اقدامی که باید در قبال غار سنگ اشکن انجام شود انجام اقدامات مطالعاتی و عملیاتی در زمینه مقاوم‌سازی سقف و ستون‌ها و فراهم‌سازی زمینه جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی است.

مرغوبیت سنگ غار سنگ شکنان

گرچه قدمت این غار به طور دقیق مشخص نیست اما برخی مورخان و متخصصان  دوره صفویه را زمان شکل گیری این غار می داند.سنگ های سفید آهکی و شکل پذیری که در آن زمان از این غار به دست می آمده ، معمولا صرف تزئین سردرها و بناهای باشکوه و مهمی می شد، که یا به اشراف تعلق داشتند و یا به حکومت آن زمان.

مرغوبیت این سنگ ها به حدی زیاد بوده که آوازه شان حتی در شهرهای مجاور هم می پیچد و معماران بناهای شیراز هم در ساخت و سازهایشان از این سنگ ها استفاده می کرده اند. سنگ های نمای مسجد جامع عتیق شیراز یادگاری ماندگارازسنگ های تراشیده شده از دل این غار است.

گرچه غار سنگ شکن، با تمام جاذبه هایی که دارد، اکنون مورد بی مهری مسئولان میراث فرهنگی استان قرار گرفته است اما هنوز هم یکی از مناطق گردشگری شهرستان جهرم است  که میهمانان و گردشگران  زیادی رابرای دیدن یکی از زیباترین غارهای جهان به جنوب استان فارس می کشاند.

غاری که خالقان آن وقتی  تصمیم گرفتند از سنگ هاي آهکي يک کوه بي نام و نشان برای به دست آوردن رزقشان استفاده کنند، هيچ گاه  خيال نمي کردند روزی نتیجه این کارشان تبدیل به يکي از زيباترين جاذبه هاي طبيعي جهان شود.

انتهای پیام /  101
2327 کلیک ها  پنج شنبه, 06 خرداد 1395 22:33
این مورد را ارزیابی کنید
(5 رای‌ها)

بیشتر بخوانید 101

موارد مرتبط

1 نظر