همان فلاسفه بزرگی که دوران های تاریخ را به عصر خرد و روشنگری و ایدئولوژی و... تقسیم کردند و از درون آن برای آزادی و حقوق انسانی و عدالت اجتماعی و سعادت همگانی مستدل ترین تعاریف را که حاصل تجارب تلخ تاریخی بشر بود، برای جامعه و تاریخ به یادگار گذاردند.
اما حالا ترامپ از روشنگری چیز دیگری را برداشت کرده است . چیزی به نام عصر جدید، عصری که در آن آمریکا دیگر شکست نمی خورد. این روایت دونالد ترامپ ریس جمهور تمامیت خواه و انحصار طلب آمریکا است .
او گفته است که جنگ تجاری واقعی باچین سی سال پیش آغاز شد و آمریکا در آن شکست خورد اما حالا عصر جدیدی آغاز شده که ما دیگر در آن شکست نمی خوریم!!
کسی نیست به این تاجر پیشه "دمدمی مزاج " که کیفیت مزاج او را اتاقهای فکر امپریالیستی مشخص می کنند بپرسد ویژگی های این عصر جدید چیست ؟ نکند دیپلماسی ناو هواپیمابر و فروش کلان انواع جنگ افزارها و توطئه ها و تحریمهای ظالمانه برای سرنگونی رژیم ها و دولتهای قانونی و راه انداختن جنگ های ویرانگر و آوارگی میلیونها نفر از مشخصات این عصر است و ما از آن غافلیم؟ یکی برود چارلی چاپلین آن انسان گرای بزرگ و دوست داشتنی را صدا بزند تا دو فیلم عصر جدید و دیکتاتور بزرگ را به ترامپ نشان دهد تا ببیند سرنوشت مدعیان آقایی بر جهان و شکست ناپذیری ها به کجا ها ختم شده است . جهان با همه امکاناتی که برای صلح پایدار ایجاد کرده هنوز بسیار شکننده است.
خانه ای بزرگ با دیوارهایی شیشه ای. شکست در رقابتهای اقتصادی یک معنی دارد و آن اینکه درک غلط و تمامیت خواهانه ازتعاملات اقتصادی . اگر چینی ها به این پایه از رشد اقتصادی دست یافته اند نشان دهنده این واقعیت است که آنان ضرورتهای اقتصادی جامعه چین وجامعه جهانی و سیر تحولات آینده را به خوبی درک کرده اند .
بی دلیل نیست که چینی ها برای توسعه اقتصادی در کل جهان بسیاری از کشورها را در پروژه عظیم جاده ابریشم و سایر پروژه هامشترک و سهیم کرده اند. چینی ها نشان دادند که راه سعادت همگانی برای مردم چین و همه مردم جهان صلح پایدار و توسعه اقتصادی و روابط برابر حقوق و به دور از هرگونه اعمال نظر و زور گویی وزیاده خواهی است .
جهان با ترامپ و آمریکای ترامپ تنها به لبه پرتگاه تخریب زیر ساختها و مرگهای دسته جمعی می انجامد .
عصر روشنگری از نگاه ترامپ چیزی نیست جز روشنگری به زبان زور و تحریم و جنگ و دیپلماسی ناوهای هواپیما بر!
ما همه ثروتهای جهان را میخواهیم روشن است یا دوباره روشنگری کنیم !
عبدالکاظم دریساوی- روزنامه نگار