شبکه‌های اجتماعی، تهدیدها و فرصت‌ها

در دهه گذشته با رشد روز افزون شبکه‌های اجتماعی در جهان شاهد تحولات چشم‌گیری در عرصه ارتباطات و اطلاع‌رسانی هستیم. شبکه‌های اجتماعی و ابزارهای ارتباطی در ایران رشد چشم‌گیری داشتند و یکی از دلایل گسترش و فراگیری این موضوع حمایت‌های دولت روحانی از فضای مجازی و افزایش پهنای باند اینترنت است. شبکه‌های اجتماعی و ابزارهای ارتباطی در ایران توانستند نقش موثری در نظام آموزشی، مدیریت بحران و کارآفرینی داشته باشند؛ همچنین شبکه‌های اجتماعی توانستند نقش مهمی را در پیروزی انتخاباتی روحانی ایفا کنند، به همان میزان دولت و عمل‌کردش را زیر ذره‌بین شهروندان قرار داده است.

شبکه‌های اجتماعی مسئولین

در سال‌های گذشته با حضور نمایندگان مجلس، وزیران و مدیران در شبکه‌های اجتماعی  تبادل اطلاعات و گزارشات میان جامعه و مسئولین آسان‌تر شده است و همین امر موجب تاثیرگذاری بر عملکرد مسئولین شده است. مسئولین در برابر کارمندان، مراجعین و مشتریان زیر ذره‌بین قرار گرفتند و به خوبی آگاهی دارند که تخلفات‌شان گزارش می‌شود. شهروندان و کارمندان به وسیله شبکه‌های اجتماعی تبدیل به ناظران فعال و تاثیرگذار شده‌اند.

 

بحران شبکه‌های اجتماعی

در بحران‌‌های(زلزله، سیل و...) رخداده در سال و ماه‌های اخیر شبکه‌های اجتماعی مهم‌ترین نقش را در کمک‌رسانی ایفا کردند. شهروندان از طریق شبکه‌های اجتماعی توانستند کمپین‌های کمک‌رسانی ایجاد کنند و همچنین افراد تاثیرگذاری مانند ورزشکاران و بازیگران با حضور فعال در شبکه‌های اجتماعی توانستند نقش مهمی را در کمک‌رسانی و جمع‌آوری کمک ایفا کنند. شهروندان به عنوان ناظران غیررسمی بر امدادرسانی‌ها نهادها و سازمان‌ها نظارت داشتند و گزارشات خود را در شبکه‌های اجتماعی در اختیار عموم جامعه قرار می‌دادند. البته شبکه‌های اجتماعی همیشه در بحران‌ها نقش مثبت را ایفا نمی‌کنند و بعضا شاهد تاثیرات منفی آن‌ها نیز هستیم یکی از مهم‌ترین تاثیرات منفی انتشار شایعات در زمان‌های بحران مانند(زلزله، سیل و...) است که البته امری اجتناب‌ناپذیر است.

 

شبکه‌های اجتماعی کارآفرینی

یکی دیگر از تاثیرات مثبت گسترش شبکه‌های اجتماعی ایجاد اشتغال است، در سال‌های گذشته با گسترش شبکه‌های اجتماعی و نقش موثر آن‌ها بر جامعه بیشتر تولیدکنندگان و فروشندگان به اهمیت حضورشان در شبکه‌های اجتماعی آگاه شدند و به همین منظور از شبکه‌های اجتماعی برای ارائه و معرفی محصولاتشان استفاده می‌کنند بخشی از این تبلیغات‌ها توسط کاربران فعال(اشخاص حقیقی) و بخش دیگر توسط متخصصان حوزه تبلیغات صورت می‌گیرد،  شبکه‌های اجتماعی علاوه بر ایجاد اشتغال برای بخش خصوصی و کاربران فضای مجازی، به دلیل نیازمندی به گسترش امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و نظارات بر شبکه‌های اجتماعی موجب ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم  در نهادهای دولتی مرتبط با این حوزه نیز شده است.

 

شبکه‌های اجتماعی ناظران

گسترش شبکه‌های اجتماعی و ابزارهای ارتباطی باعث شده که انتقال اخبار و اطلاعات به سرعت انجام شود و شهروندان با استفاده از شبکه‌های اجتماعی تبدیل به ناظران فعال و تاثیرگذار شده‌اند که اخبار را به سرعت منتشر می‌کنند. نظارت و انتشار اخبار توسط شهروندان امری مثبت است اما یک وجه منفی دارد که بعضا این اخبار از صحت و دقت کافی برخوردار نیستند و همچنین در بعضی موارد اخبار کذب به سرعت توسط کاربران انتشار پیدا می‌کند که موجب ناراحتی و نگرانی افکار عمومی می‌شود. نقش رسانه‌ها برای جلوگیری از چنین موضوعاتی می‌تواند فرهنگ‌سازی و آموزش شهروندان باشد، تا شهروندان نحوه اطلاع رسانی صحیح و دقیق را یادبگیرند.

 

شبکه‌های اجتماعی دولت

شبکه‌های اجتماعی در انتخابات اخیر نقش بسیار مهمی را ایفا کردند و تمامی کاندیداها توانستند نظرات و راه‌کارهای‌شان را به وسیله شبکه‌های اجتماعی در اختیار مردم قرار دهند و می‌توان گفت که شبکه‌های اجتماعی و ابزارهای ارتباطی نقش بسزایی در پیروزی دولت در انتخابات داشتند. دولت با حمایت از فضای مجازی و افزایش پهنای باند اینترنت موجب شده است که اخبار واطلاعات به سرعت در اختیار شهروندان قرار بگیرد و در تازه‌ترین موضوع که بحث بودجه است برای اولین بار جامعه اطلاعات دقیق در مورد جزییات بودجه کسب کرده است و نسبت به بخش‌هایی واکنش نشان می‌دهد که نقد دولت را به همراه داشته است. واکنش افکارعمومی نسبت به بخش‌های مختلف بودجه مانند(عوارض خروج از کشور یا افزایش قیمت سوخت و...) موجب شد که نمایندگان مجلس به سرعت از نظرها و انتقادهای جامعه اطلاع کسب کنند و در برخی موارد مخالفت خودشان را به بخش‌هایی از بودجه پیشاپیش اعلام کنند. شبکه‌های اجتماعی همان‌گونه که موجب پیروزی دولت شده است در مقابل فضای نقد تصمیات و عمل‌کرد دولت را نیز برای شهروندان مهیا ساخته است.

گسترش شبکه‌های اجتماعی همان‌گونه که تاثیرات مثبت بر جامعه دارد، مخاطراتی را نیز به همراه داشته است که جامعه و کاربران را با آن درگیر می‌کند اما این مخاطرات با نظارت و آموزش می‌تواند از بین‌رود و فضای ایمنی برای حضور همه نسل‌ها در فضای مجازی ایجاد کند.

انتهای پیام /  106
1117 کلیک ها  شنبه, 09 دی 1396 09:34
این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)

نظر دادن

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «راستین آنلاین» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بالا