نقدی بر دهه فرهنگ و هنر کازرون

فرهنگ و هنر دو عنصر پايه براي ساختن هر جامعه اي يا به عبارت ديگر ، پيشاني و شناسنامه ي هر جامعه اي است .
مطابق ادب نخست بايد از زحمات برگزار كنندگان دهه فرهنگ و هنر شهرستان كازرون كه در ارديبهشت 1395 تشكر و قدرداني نمود . دست و پنجه تان درد نكند .
اما نكاتي حائز اهميت مي باشد كه شايد در اين دهه فراموش گرديده است كه به آنها مي پردازيم.
شهرستان كازرون با قدمت تاريخي چند هزار ساله ي خود مي طلبد براي انجام نكوداشت فرهنگ و هنرش هرچه بهتر و كارشناسي شده تر نسبت به معرفي آن قدم برداشت .
هرگاه از فرهنگ و هنر شهرستان كازرون سخن گفته مي شود مي بايست به عناصر مربوطه همچون اقتصاد،مراسم و مناسك و آئينها،اقليم بومي محلي، مردم شناسايي و مشاهير و .... دقت نمود تا بتوان جان مطلب و معرفي يك نقطه فاخر همچون كازرون را ادا نمود . اما در دهه فرهنگ و هنر كازرون آن چيزي كه بايد اتفاق مي افتاد ، انجام نپذيرفت .

در بخش اقتصاد :

در اين بخش مي بايست موقعيت حساس و تاريخچه ي شهرستان در عصر قديم و همچنين جديد مورد بررسي كارشناسانه قرار گيرد و محاسن و معايب آن را مورد تحليل قرار داد و برون رفت از ايستايي بودن اقتصاد ضعيف كنوني شهرستان را واكاوي نمود  اما در دهه فرهنگ و هنر به هيچگونه راهكار در اين مسائل اشاره نگرديد و در محيطي كه مي بايست فرهنگ و هنر نمود اقتصادي شهرستان را گويا باشد رخ نداد . در دهه اي كه نامش فرهنگ و هنر شهر بود جز مسائل پيش پا افتاده همچون غرفه هاي عرضه مواد شوينده ، تنقلات و ... كه جاي در اين دهه نداشت مشاهده مي شد كه از هدف اصلي دور بود، مگر اين دهه كه نامش فرهنگ و هنر است مي بايست در آن مشغول به فروش اجناس ذكر شده بود ؟ به نظر من كازروني خوراك فرهنگي به مردم عرضه مي شد بهتر بود و همخواني بيشتر داشت .
در بخش اقليم و بومي محلي : در شهرستان كازرون صنايع دستي بسيار معروف مانند گيوه  ( ملكي ) دوزي . نمد مالي . دولچه دوزي . مس گري و روي گري و .... هست كه متاسفانه بطور كارشناسانه به آن پرداخت نگرديد و جاي تاسف است كه وقتي خودمان به صنايع دستي محلي و سنتي خود احترام قائل نيستيم چگونه مي توان آن را به عموم و بيننده معرفي نمايم.

بخش مراسمها و مناسك و آئينها :

در اين دهه ي فرهنگ و هنر كدام از مراسم و مناسك و يا اتفاقات آئيني شهرمان معرفي و يا بازخواني و باز سازي شد ؟؟ بطور مثال در مناسكهاي شادي كدام سروك و يا آواهاي موسيقي سنتي ما كارشناسانه عنوان شد ، چقدر به بازيهاي محلي و بومي پرداخت شد . چقدر به مراسمهاي سنتي و آئيني مذهبي همچون كتلي و امثال آن پرداخت شد ؟
خيلي ناراحت كننده است محيطي فرهنگي محيا شود براي ارائه فرهنگ و هنر اما عرضه ي آن چيز ديگري باشد .
بخش مشاهير : هر خطه ي جغرافيايي در ايران شخصيتهايي بودند و هستند كه در پيشبرد جامعه تاثير گذار بوده اند درست است كه مجموعه اجرايي هدف هر چه بهتر شناختن و معرفي نمودن شخصيت فاخر و بزرگ ناصر ديوان كازروني را داشته اند اما در اين مقطع هم بسيار ضعيف و تو جيهي ظاهر شد ، بزرگداشت يك مشاهير ميبايست با رعايت تمام زوايا و قواعد آن صورت پذيرد اگر كه منصف باشيم و كلاهمان قاضي قرار دهيم آن وقت مشاهده مي كنيم كه چگونه كار كرده ايم . با اينهمه مشاهير عصر قديم و جديد همچون شيخ امين الدين ، شيخ بوالسحق، شاه حمزه ، مرداني. پرهيزگار. پزشكيان و..... جايگاه آقاي سلحشور در بين اين اسامي و اسامي ديگر يكي از علامت سوالهاي بزرگ در ذهن من كازروني است با وجود اين بزرگواران و همچنين اساتيدي چون فرشته حكمتها ، عارفها ،مظلوم زاده ها، شيخ الحكمايي ها،ادیبی ها،اجتهادی ها و .... من را به تعجب بزرگ وا مي دارد. وظيفه بزرگداشت و يا نكوداشت سلحشورها خانه سينما است نه شهرستان كازرون چون هزينه اي كه جمع آوري شده مي بايست جهت معرفي هرچه بهتر مشاهير كازروني كه براي كازرون تاثير گذار بوده باشد نه شخص ديگر.
همانگونه كه مستحضريد دهه ي فرهنگ و هنر شهرستان در مكاني بنام اداره فرهنگ و ارشاد امياسلامی کازرون برگزار گرديد اما در اين مكان كه بنام بيت المال و دولتي است متاسفانه اجناسي با نيت سود آوري عرضه مي شد كه فاقد كيفيت فرهنگي هنري مي بود . عناصر در اين به اصطلاح بازارچه مي بايست رنگ و بوي هنر و فرهنگ داشته باشد و همچنين گوياي هنر آيا اين اتفاق افتاد ؟ دهه فرهنگ و هنر مي باست صددرصد فرهنگي و هنري باشد نه محل فروش كلوچه و ريكا و صابون و ...
از نظر من كازروني ، محيط يك محيط جمعه بازار بود نه غرفه هاي هنري كه اين اتفاق در وظيفه و شرح كار اداره محترم شهردادي است كه مي توان محيطهايي جانمايي كرده جهت جمعه بازار كه به نحو احسن و مديريت و نظارت بر قيمت بهتر به شهروندان ارائه گردد كه چنين هم در شهرستان اتفاق  مي افتد يا اينكه بازارچه هاي فصلي موظف به اين كارها هستند .
شايد بگوييد كه ما غرفه فرهنگي هنري داشته ايم اما خدمتتان عرض نمايم نه مقامشان و نه عزتشان در اين مجموعه حفظ شد نه اقتدار هنري هنر شهر.فكر اصلي و طراحي مهم همه ي همايشهاي فرهنگي و هنري بايستي توسط هنرمندان و انجمن هاي ادبي و هنري تحت نظارت و حمايت اداره فرهنگ و ارشاد صورت پذيرد .
اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي كازرون كه هم مكان را در اختيار مجموعه قرار داده است هم نيروهاي خادم خودرا چرا حتي نبايد نام آن اداره زير بنر هاي تبليغاتي قيد شود ؟
و چند سوال جهت اينكه راحت تر مطالب عنوان شود .
1. جايگاه فرهنگ و هنر در اين دهه كجا بود ؟
2. غرفه هاي موجود در ارائه فرهنگ و هنر كازرون و كازروني چقدر موثر و منتقل شد ؟
3. فرهيختگان و مشاهير كازرون كجاي اين دهه جاي گرفته اند ؟
4. جايگاه هنرمندان در اين دهه كجا ست ؟
5. چند درصد از نظر كارشناسانه هنرمندان در طرح اجرايي و مواد برنامه دخيل بود ؟
6. جايگاه اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي واداره كل ارشاد در اين دهه كجا بود ؟
7. جايگاه موسيقي آئيني شهرستان كازرون در اين دهه كجا بود ؟
8. جايگاه آئين و بازيهاي منسوخ شده شهرم در اين دهه ي فرهنگ و هنر كجاست ؟چرا نبايد حداقل چندبازي قديمي باز سازي نشود و به معرض ديدگان نسل جديد ارائه گردد ؟
9. مگر مشاهير و اديب و هنرمند كم داشتيم جايگاهشان در غرفه هاي احداثي كجا بود ؟
10. چرا به نحو احسن به زندگينامه ناصر ديوان كازروني پرداخت نشد ؟
دهه فرهنگ و هنر كازرون شخصي نيست متعلق به تمام كازروني هاست و من كازروني تاسف مي خورم كه در اين دهه جايگاهي شاخص ا برای درياچه پريشان نبود .جايگاهي از آثار فاخر بيشاپور نبود .جايگاهي براي عقبه ي مذهبي و انقلابي شهرم نبود. حد اقل جايگاهي براي شهداي هنرمند شهرستان بالاخص شهيدان بنام جلال نوبهار، محمد باقر عنايت ، اصغر توانا، كاظم حسين علي پور ،قنبر زارع ،پزشکیان و .... هم نبود ؟؟
بقول فرمايش برگزار كنندگان اين چهارمين مرتبه است كه چنين دهه اي برپا مي كنند اما ما آزمون خطاهايي را ملاحظه نموديم كه مانند نخستين دهه است برگزار مي شود .
اين دهه فرهنگ و هنر گذشت ، از مدير كل ارشاد و همچنين رياست محترم اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي كازرون و ديگر مسولين و مديران شهر تقاضا مي شود كه جهت برگزاري جشنواره همايش نكوداشت و ..... از وجود هنرمندان پرتوان و متخصص دلسوز شهرمان بصورت سازماندهي شده و نظارت كامل استفاده نمايند تا با مشكلات اينچنين مواجه نشويم .
و پيشنهاد مي شود دست اندركاران محترم جلسه اي جهت آسيب شناسي دهه فرهنگ و هنر با حضور كارشناسان برگزار نمايند كه آينده شاهد اين نوع برنامه هاي ضعيف و بي رمق نباشيم .
من كازروني به خود حق مي دهم كه چنين سوالهايي را نمايم چون از من نوعي براي برگزاري اينچنين برنامه هايي هم وام مالي و هم وام جاني گرفته شده است .
اميدوارم وامدار و مديون مردم شريف و فرهيخته و نازنين شهرستان هميشه سبز و جاويد كازرون نباشيم.
والسلام

انتهای پیام /  101
2628 کلیک ها  سه شنبه, 04 خرداد 1395 09:20
این مورد را ارزیابی کنید
(6 رای‌ها)

نظر دادن

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «راستین آنلاین» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بالا