بی آبی برنج کامفیروزی را به خاطره ها می سپارد/تاکیدمعاون استاندار فارس برلزوم تغییر الگوی شلتوک کاری در فارس

راستین آنلاین :گرچه به اندازه برنج طارم قد نمی کشید اما با بوی عطر خاص و طعم منحصر به فردش چندین دهه پای ثابت سفره مردم استان فارس بود.

برنجی که سالها در شالیرازهای کامفیروز کشت می شدوتوانسته بود به عنوان یک برند در میان آنچه به آن برنج محلی می گفتندجای خود را تثبیت کند،اندک اندک می رود تا به تاریخ و خاطره ها بپیوندد.

داستان ،داستان کم آبی است. حالاخشکسالی و کمبود آب در استان فارس که چند سالی می‌شود شدت گرفته، مسئولان را بر آن داشته تا برای حفظ منابع سفره‌های زیر زمینی و تامین آب شرب مردم اقدامات پیشگیرانه را انجام دهند که از جمله آن طرح ممنوعیت کشت شلتوک در اراضی پایین دست چاه‌های آب است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس  یکی از افرادی است که به نظر می رسد خطر این خشکسالی را به خوبی درک کرده است.

به همین دلیل است که سخت معتقد است که  میزان کشت برنج در استان امسال باید محدود شود.

عنایت اله رحیمی در جلسه شورای کشاورزی استان که با حضور تعدادی از نمایندگان مجلس برگزار شد با تشریح برابعاد بحران کم آبی گفت:میزان کشت برنج هر سال کاهش خواهد یافت و با توجه به کمبود بارشها و خشکسالی، مدیریت صحیح آب و افزایش بهره وری آن مورد توجه جدی مدیران مربوطه و کشاورزان قرار گیرد.


محدودیت ها ادامه  می یابد

وی با اشاره به این که محدودیت هایی در زمینه استفاده از برق در حوزه کشاورزی از سال های گذشته اعمال شده و امسال نیز اجرا خواهد شد، ادامه داد: ساخت و بهره برداری از کنتورهای هوشمند آب در چاه های کشاورزی باید مورد توجه جدی قرار گیرد و اولویت نصب این کنتورها را باید به سمت چاه هایی برد که برای کشت برنج از آب های زیر زمینی استفاده می کنند.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس تصریح کرد: در زمینه ساخت کنتورهای هوشمند استان فارس با توجه به ظرفیت های موجود می تواند گام های جدی بردارد و معطل ماندن طرح های مدیریت برداشت آب از چاه های کشاورزی به دلیل کاستی در تولید و بهره برداری از کنتورهای هوشمند پذیرفته نیست و لازم است از دانش فنی موجود در استان استفاده کرد.

رحیمی افزود: کشت های جایگزین برنج یا گونه های برنج کم آب بر که درآمد مناسبی برای کشاورزان به همراه دارد و میزان مصرف آب آنان پائین است باید به برنج کاران معرفی و آموزش داده شود.

وی با بیان این که برای کنترل میزان برداشت از چاه های آب از روش های مختلفی همچون، میزان مصرف برق، سطح زیر کشت و نوع محصولات می تواند استفاده کرد، گفت: سازمان آب باید در خصوص اصلاح پروانه بهره برداری چاه های کشاورزی اقدامات لازم را صورت دهد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس اصلاح قیمت و نحوه ارزش گذاری آب در قوانین کشور را از جمله راهکارهای مدیریت مصرف آب اعلام کرد و گفت: این موضوع توسط وزارت نیرو در مجلس شورای اسلامی جهت اصلاح قوانین پیگیری شود.

رحیمی پرداخت به موقع پول محصولات خریداری شده کشاورزان توسط دولت را از جمله اقدامات مناسب به منظور مدیریت موضوع خشکسالی برشمرد و ادامه داد: برای انتقال آب دریا به استان فارس و شیرین سازی آن اقداماتی در حال انجام است و می تواند بخشی از کمبود آب استان را جبران کند.

بحرانی که شدیدتر می شود

از ۱۰ هزار هکتار سطح زیر کشت برنج در کامفیروز، ۲۵۰۰ هکتار آن از رودخانه و ۷۵۰۰ هکتار نیز توسط چاه‌ها آبیاری می‌شوند، مسئله‌ای که بحران آب را شدیدتر کرده و به خشک شدن چاه‌ها که منبع تامین کننده آب شرب مردم شهرستان‌های مرودشت و شیراز هستند، دامن می‌زند.

این درحالی است که تراز آبخوان‌های استان به بیش از ۲.۱ میلیارد متر مکعب منفی شده است.

متاسفانه  در مدت ۹ سال گذشته بحران آب در استان شدیدتر شده و سالانه ۷.۱ میلیارد متر مکعب از آب‌های سطحی کاهش پیدا می‌کند.

کارشناسان  با اشاره به اثرات خشکسالی و بحران آب در تغییر اقلیم استان، کشت برنج در شرایط کنونی را ناعاقلانه می‌داند و معتقدند در صورت تداوم خشکسالی و عدم تغییر درالگوی کشت  تا چند سال آینده، دیگر اثری از کشت برنج در کامفیروز نخواهد بود.

کشت برنج در هر هکتار بین ۱۸ تا ۲۵ هزار متر مکعب آب مصرف می‌کند که در بهترین حالت، ۴ تن برنج خالص از آن به دست می‌آید.

انتهای پیام /  101
3650 کلیک ها  شنبه, 19 خرداد 1397 22:22
این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)

نظر دادن

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «راستین آنلاین» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بالا