چاپ کردن این صفحه

وقتی کودکانمان ناامید و مایوس می شوند چکار کنیم؟

طبیعی است که هر پدر و مادری تمام سعی خود را می کند تا فرزندش را خوشحال کند؛ ولی تحقق این امر در همه اوقات غیر ممکن است. با این حال، می توانید در اوقاتی که نمی توانید آنها را خوشحال کنید، نقشی را ایفا کنید که به آنها کمک می کند تا خوشحالی را انتخاب کنند. مثالی می آوریم:

تصور کنید کودکتان را به موزه ای برده اید که همیشه مایل بود آن را ببیند، در آخر روز از او می پرسید این بازدید چطور بود و فقط این را می شنوید که بیشتر کسل کننده بود. احتمالا بعد از شنیدن این جمله احساس ناراحتی می کنید، اما به خاطر داشته باشید که نمی توانید هیجان ناشی از وقت با کیفیتی که با کودکتان گذرانده بودید را به زور به او القا کنید. در مقابل این حرف کودک، واکنش تند با جملات تند و آزار دهنده نشان ندهید، بر عکس می توانید از او سوالاتی اینگونه بپرسید که مثلا کدام قسمت موزه از جاهای دیگه بیشتر برایش جذاب یا دیدنی بوده است؟ به این صورت او را تشویق می کنید تا به بخش و قسمت های خوب تجربه اش هم توجه کند.

در عین حال، تکنیک ها و اعمالی نیز هستند که می توانند کودکان را از حالت یاس و بی حوصلگی در بیاورند؛ در اینجا به چند تکنیک اشاره می کنیم.

اعمالی که می تواند کودکان را از حالت یاس در بیاورد:

  • فعالیت های فیزیکی. دویدن، رقصیدن، پریدن، … هر چیزی که انرژی آنها را تخلیه کند.
  • نفس عمیق کشیدن. به بچه ها تنفس عمیق را بیاموزید.
  • صحبت های او را شنیدن. بچه ها دوست دارند بیشتر شنیده بشوند قبل از آنکه بخواهند مشکل شان را حل کنند؛ پس تمرکزتان بیشتر به جای حل مساله، در شنیدن حرف های آنها باشد.
  • یک مدل مثبت برای کودکتان باشید. به طور مثال اگر مساله ای برای خود شما پیش آمده است مثلا یک مصاحبه شغلی را رد شده اید، بگویید متاسفم نتوانستم آن شغل را بدست بیاورم، اما مطمئنم که فرصت های بهتری در انتظار من است.
  • گوش دادن به موسیقی. دقت کنید ببینید وقتی کودکتان شاد است بیشتر چه نوع موزیکی گوش می دهد، شما از این موسیقی در مواقعی که او کم حوصله است می توانید استفاده کنید.
  • به او پیشنهاد خواندن کتاب با یکدیگر را بدهید، اگر پذیرفت خواندن کتاب می تواند تمرکز وی را به سمت مساله ای دیگر منتقل کند و بعد از مدت کوتاهی آرام می شود.
  • از تکنیک های خلاقانه استفاده کنید. مثلا عکسی بکشید و بگویید احساسش را در این عکس نقاشی کند. این تکنیک برای بچه های کوچکتر بهتر جواب می دهد. این کار را با خمیر، گل…. می توانید انجام دهید.
  • او را در آغوش بگیرید. تماس های فیزیکی و لمسی آرامش بخش هستند.
  • نوشیدنی یا آب به او بدهید.
  • حمام گرم نیز مفید است.
  • شوخ‌‏طبعی هم تکنیک کارسازی است. گاهی یک کتاب خنده آور و خندیدن همراه با خواندن آن می تواند موقعیت را تغییر دهد. دیدن یک فیلم خنده دار و کمدی نیز همین نتیجه را دربر دارد. می توانید موقعیتی در خانه فراهم کنید که با یکدیگر بخندید.

* دکترمعصومه خسروی دارای دکترای تخصصی در روانشناسی تربیتی، استادیار دانشگاه، با ۱۵ سال سابقه تدریس، تحقیق، تالیف و مشاوره در زمینه‌‌‌‌‏های تربیتی و آموزشی

انتهای پیام /  راستین آنلاین
1754 کلیک ها  یکشنبه, 31 مرداد 1395 22:40
این مورد را ارزیابی کنید
(2 رای‌ها)

بیشتر بخوانید راستین آنلاین

موارد مرتبط