چاپ کردن این صفحه

لزوم ورود وزارت کشوربه بحث الحاق؛

دولت نظاره گر متانت مردم فارس و هیجان مردم هرمزگان

سرویس سیاسی راستین آنلاین:دراین مدت بیش از هزار سال که امكان و جرأت مخالفت آن هم در حد براندازی نام پارس حتی در ذهن كشور یا قبیله‌ای متصور نبود، استان پارس مهمترین و پرقدرت‌ترین استان ایران باستان بود . این استان سراسر شمال خلیج پارس را شامل می‌گردید و تمام جزایر، سواحل و مناطق مسكونی شبه جزیره عربستان جزء توابع استان پارس به حساب می‌آمد. به عبارت دیگر حدود و نفوذ استان پارس تا سواحل جنوبی شبه جزیره عربستان و زمانی تا دریای سرخ بود.

ابن خلدون می گوید: «تا قبل از پیدایش اسلام قبایل عرب هیچگاه با هم متحد و صاحب قدرت نبودند و پیوسته از ایران به ویژه ایالت فارس و حكام آن تمكین می‌كردند و در واقع احترام و ارزش برای پارسیان قائل بودند. »

در آغاز دوران اسلامی ابتدا حكام ایالت فارس از سوی دستگاه خلافت امویان و بعد عباسیان تعیین می‌شدند و به تقریب حاكمان جزایر و سواحل نیز از سوی حكام فارس گذاشته می‌شدند.

در دوره طاهریان  یعنی از شروع سده سوم كم‌ كم امرا و سپس پادشاهان محلی و بالاخره دولتهای بزرگ مانند دیلمیان، سلجوقیان، اتابكان فارس، تیموریان، صفویان، نادرشاه، كریمخان زند و حتی آقامحمدخان و فتحعلی شاه قاجار، تمام حكام و شیوخ محلی سواحل جنوبی تابع حاكم ایالت فارس بودند و با دادن باج و خراج و هدایا خدمتگزاری خویش را اعلام می‌كردند.

بیشتر درآمد این حكام از تجارت بود كه دامنه آن از یك سو به شرق آفریقا و از سوی دیگر تا چین می‌رسید و بیشتر بازرگانان بنادر فارس و بحرین بزرگ ثروتهای سرشاری را نصیب موطن خود می کردند.

تاریخ بندرعباس

بندر شهر هرموز کهدر دوران باستان در محل میناب كنونی قرار داشت از حدود اوایل قرن هفتم ﻫ ق بندر تجارتی بی‌رقیب خلیج‌فارس بود.

در اواخر قرن یاد شده حاكم بندر هرموز برای امنیت بیشتر تمام تشكیلات حكومتی و تجاری شهر هرموز را به «جزیره جرون» منتقل كرد و نام آن را هم به هرمز تغییر داد و جزیره هرمز هم مشهور شد.جزیره ای مهمترین مركز تجاری خلیج‌فارس شد.

 بندرعباس در قدیم دهكده ماهیگیری به نام «شهرو» بود. در اوایل قرن هشتم كه جزیره جرون به جزیره هرمز تغییر نام داد، واژه «جرون» به «شهرو» انتقال داده شد یعنی شهرو، جرون شد. با رونق تجاری جزیره هرمز و نقل و انتقال كالا از دریا به داخل خشكی ایران و برعكس از طریق جرون، كم‌كم این شهر كوچك هم ترقی كرد و نامش از جرون «گمرو» و بعد به «گمرون» (گامبرون) تغییر پیدا كرد. بعدها با آمدن پرتغالی‌ها و تصرف هرمز در زمان شاه اسماعیل، این جزیره تابع دولت پرتغال گردید. در زمان شاه عباس صفوی در سال ١٠٣١ ﻫ ق «امامقلی خان» سردار شاه عباس و حاكم ایالت فارس پرتغالی‌ها را شكست داد و گمرون جای هرمز را گرفت و نامش هم به افتخار شاه عباس «بندرعباس» شدو همچون دیگر بنادر خلیج فارس به ایالت فارس ملحق شد.

جنوب ایران در دوران معاصر

در سال ۱۲۴۱ هجری قمری ایران به ۸ ایالت بزرگ تقسیم شد که اسامی آنها عبارتند بودند از: آذربایجان، گیلان، مازندران، استرآباد، خراسان (ولایت شرقی قائنات و قهستان و سیستان جزو آن محسوب می‌شدند). ایالت کرمان و بلوچستان مشتمل بود بر کرمان و بلوچستان و بنادر دریای عمان، ایالت فارس که کهگیلویه، بوشهر و بنادر خلیج فارس از مضافات آن بود و خوزستان. حدود ایالات، ولایات و بلوکات به موجب اصل سوم متمم قانونی اساسی (۱۴ ذیقعده ۱۲۸۵ هـ . ش) ثابت و تغییر در آنها بحکم قانون بوده‌است.

درتقسیمات کشوری پس از انقلاب مشروطه که در سال ۱۲۸۵ هجری شمسی رخ داد، «فارس و بنادر» یکی از چهار ولایت کشور بود.فارس  در تقسیمات اداری در سال ۱۳۱۶ هجری شمسی، ابتدا هسته مرکزی استان جنوب شامل نواحی بوشهر، کرمان، هرمزگان، فارس و یزد و سپس استان هفتم شد.

درآن زمان استان هفتم یکی از ۱۰ استان کشور ایران بود که در ۱۹ دی ۱۳۱۶ خورشیدی، ﺑﺎ اﺻﻼح ﻗﺎﻧﻮن ﺗﻘﺴﻴﻤﺎت کشوری به عنوان استان هفتم تعیین گردید. این استان شامل شهرهای بوشهر، شیراز، بهبهان، فسا، آباده و جهرم و لار با مرکزیت شیرازبود.

اتصال فارس به خلیج فارس

حدود 4 سال پیش بودکه مصوبه شورای امنیت ملی مبنی بر لزوم اتصال استان فارس به خلیج فارس رسانه ای شد تا به یکی از موضوعات مهم پیش روی وزارت کشور دولت احمدی نژادتبدیل شود.

گرچه دولت دهم نتوانست این مصوبه را همچون بسیاری دیگراز مصوبات قانونی کشورعملیاتی و اجرایی کند،امااین میراث چالش بر انگیز به دولت یازدهم رسید تا حدود یک هفته پیش معاون سیاسی امنیتی استانداری فارس خبر از اجرائی شدن مصوبه هیات وزیران مبنی بر اتصال فارس به خلیج فارس دهد.

هادی پژوهش جهرمی، افزود: بر اساس این مصوبه، روستاهای تمبو شمالی، تمبو جنوبی، اکبری، فارسی و سروباش، از دهستان بهدشت بخش کوشکنار شهرستان پارسیان استان هرمزگان منتزع و به دهستان حومه بخش مرکزی شهرستان لامرد فارس الحاق می شود.

وی بیان کرد: دولت و شورای عالی امنیت ملی به این نتیجه رسیده اند که فارس به دلایل اجتماعی، امنیتی و اقتصادی باید به دریا متصل شود و این موضوع پس از تصویب و ابلاغ، امروز وارد مرحله اجرایی شده است.

پیش بینی پژوهش درست از آب درآمد

گرچه معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس درزمان اعلام اجرائی شدن این مصوبه  پیش بینی کرد ممکن است عده ای هم قصد تحریک و تشویش اذهان عمومی را داشته باشند،اماشاید هیچگاه گمان نمی کرد که شاید این تحریک از سوی مدیران رده بالای استان هرمزگان و تا حد بی احترامی به مردم فارس باشد.

پژوهش که به خوبی به مسائل امنیت ملی اشراف داردپیش از این گفته بود که عدم تمکین از این مصوبه و تحریک عواطف مردم  در جهت منافع ملی نیست زیرا در این تصمیم گیری تمام جوانب امر و منافع ملی در نظر گرفته شده است.

چوب و سنگ ابزار میزبانی از فرماندارلامرد

پس از اعلام رسمی اجرائی شدن مصوبه هیات وزیران درخصوص الحاق 5 روستای شهرستان پارسیان توسط هادی پژوهش جهرمی،فرماندارلامرد تصمیم به برگزاری جلسه شورای اداری  این شهرستان با موضوع الحاق پنج روستای پارسیان به این شهرستان و بررسی ابعاد مختلف این موضوع، در یکی از روستاهای الحاقی گرفت.تصمیمی که  که با دخالت افرادی ناشناس  وارد حاشیه های زیادی شد.

داستان از این قرار بود که فرماندار لامرد و معاون وی به همراه ۱۷ تن از مسئولین لامردی که برای شرکت در این جلسه عازم یکی از مساجد روستای اکبری بودند، با پرتاب سنگ و اشیایی دیگرمورد هجوم افرادی ناشناس  قرار گرفتند.تا حاشیه های این الحاق وارد فاز جدیدی شود.

واکنش فرماندارلامرد

اما فرماندار لامرد در خصوص حواشی به وجود آمده در بازدید برخی مسئولان این شهرستان در روستاهای الحاقی گفت: حوادث اخیر را از طریق دستگاه قضایی و نهادهای مربوطه پیگیری خواهیم کرد.

عبدالرضا منصوری با اشاره به قانونی بودن مصوبه الحاق مناطقی از استان هرمزگان به استان فارس گفت: اتصال استان فارس به خلیج فارس از مصوبات شورای عالی امنیت ملی است که در هیات وزیران تصویب شده و با ابلاغ معاون اول محترم ریاست جمهور جناب آقای جهانگیری به وزارت کشور نیز این مصوبه جنبه اجرایی پیدا کرده است.

فرماندار لامرد ادامه داد: به دنبال ابلاغ این مصوبه به وزارت کشور، این مصوبه برای اجرا به دو استانداری هرمزگان و فارس ابلاغ شده است و بعد از آن نیز هیچ دستوری مبنی بر توقف این مصوبه قانونی دولت وجود ندارد.

منصوری مسئولان استان  هرمزگان را به  خویشتن داری و تبعیت از قانون دعوت کرد و  گفت: آنچه مسلم است عزم بر اجرای مصوبه قرار گرفته و نباید عده ای با تحریک مردم و عوام فریبی و به راه انداختن شانتاژ خبری افکار عمومی را فریب دهند چرا که در تقسیمات کشوری منافع ملی و نظام به هر موضوع دیگری ارجحیت دارد و این مختص هرمزگان تنها نیست و برای فارس نیز اتفاق افتاده است.

وی افزود: در راستای اجرای این مصوبه استانداری فارس نیز دستور خدمت رسانی به مناطق الحاقی را صادر کرده و وظیفه قانونی ما اجرای این مصوبه و خدمت رسانی به اهالی محترم مناطق ملحق شده به فارس است.

هركس بخواهد اين طرح را زير سوال ببرد در مقابل قانون ايستاده است

اما منتخب اول مردم شيراز در مجلس شوراي اسلامي نيزدر این خصوص معتقد است : كشور ما، كشوري منسجم است و اگر بر طبق مطالعات دقيق قرار شد بخشي از يك استان به استان ديگر واگذار شود اين كار ناشايستي نيست.

بهرام پارسايي با بیان اینکه  بالاترين مرجع يعني شوراي امنيت ملي پيوستن فارس به دريا را مصوب كرده و هيچ جاي مخالفتي وجود نداردمی افزاید: مصوبه الحاق اين بخش به استان فارس در شوراي عالي امنيت ملي تصويب شده و هركس بخواهد اين طرح را زير سوال ببرد در مقابل قانون ايستاده است.

 وي نیز تلویحا مسئولان استان هرمزگان را مخاطب قرار می دهد و می گوید: مسئولان هم بايد بدون ايجاد هرگونه تنش و حساسيت اجازه دهند مصوبه اجرايي شود .
نماينده مردم شيراز در مجلس شوراي اسلامي می گوید: تمامي كساني كه حامي قانون هستند نبايد مساله را حساس كنند و يا در فضاهاي مجازي اقدام به مخالفت كنند چرا كه ما اين مصوبه را يك قانون مي دانيم كه لازم الاجراست و مصوبه دولت حتما بايد اجرا شود پس هرچه اين كار در فضاي قانوني انجام شود بهتر است.

وي معتقد است : با توجه به ساحل گسترده هرمزگان، نگهداري آنجا بسيار سخت است و با پيوستن اين بخش از ساحل قدري از مشكلات اين بخش حل ميشود و اين كار باعث رونق كل كشور و حتي خود استان هرمزگان خواهد شد.

پارسايي در خصوص رويكرد نمايندگان مردم فارس در اجرايي شدن اين مصوبه می گوید: نمايندگان مردم فارس در مجلس تنها به دنبال اجرايي شدن قانون در نهايت آرامش و عقلانيت هستند آن هم نه در فضاي پر هياهو و جنجالي، بلكه تلاش داريم در كمال آرامش اين كار صورت گيرد.

وي با بیان اینکه  از نظر ما، اتصال خليج فارس براي آنها كه تاب شنيدن نام اين خليج به استان
هم نام آن را ندارند، ضروري استمی افزاید: اين الحاق در حالي صورت مي گيرد كه زماني بخشهايي از همين استان ها جزو استان كهن فارس بوده و آن ها نبايد به دنبال شلوغ كاري و ايجاد تنش در اين زمينه باشند.

انتساب یک بی حرمتی  و توهین به مردم فارس از سوی استاندارهرمزگان

درحالیکه مسئولان استان فارس  ضمن دعوت به آرامش ،دوری از تصمیمات هیجان زده،پیروی از قانون و اتخاذروشی از روی عقلانیت به دنبال تحقق منافع ملی هستند،انتشار یک فایل صوتی منتسب یه استاندارهرمزگان که درآن به مردم فارس بی حرمتی و توهین انجام گرفته خشم مردم این استان کشوررا برانگیخته است.

در این فایل صوتی فردی که شائبه آن می رود استاندارهرمزگان باشد،می گوید:«اجازه نمی دهیم حرامیان و دزدان شبانه به سرزمین شما حمله کنند.... .»این جمله باعث تحریک حاضرین در یک میتینگ که ظاهرا محل برگزاری آن مسجد نبی‌اکرم (ص) روستای فارسی بوده می شود و با تکبیر حاضرین مورد استقبال قرارمی گیرد.

اتفاقی که قاعدتا رخ دادن آن از سوی یک استاندار با درنظرگرفتن مسایل امنیت ملی کمی دور از ذهن به نظرمی رسد.

 در هر حال همانطور که مصوبه الحالق این 5 روستا به استانداری فارس رسیده است ،قطعا به استانداری هرمزگان نیز رسیده است.اما مصوبه ای که با متانت مردم و مسئولان فارس و هیجان منفی برخی از مسئولان و مردم هرمزگان روبروشده است نیازمند نظارت ومدیریت  وزارت کشور و هیات دولت است تا حاشیه های آن بیش از پیش باعث بروز خدشه به مسایل امنیت ملی نگردد.

انتهای پیام /  101
3689 کلیک ها  شنبه, 29 خرداد 1395 23:49
این مورد را ارزیابی کنید
(4 رای‌ها)

بیشتر بخوانید 101

موارد مرتبط